U Novoj Gradiški obilježena 32. obljetnica ustroja 121. brigade Hrvatske vojske

05.10.2023. 10:16:00

Sjećanje na godine u kojima se stvarala Domovina

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, pod pokroviteljstvom Grada, Županije Brodsko-posavske i Ministarstva hrvatskih branitelja, protekli je vikend prigodnim sadržajima obilježena 32. obljetnica ustroja novogradiške 121. brigade HV.

Čuvajući živim sjećanje na godine u kojima se stvarala Domovina, kao i datume značajne za Grad Novu Gradišku u Domovinskom ratu, protekli je vikend, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, pod pokroviteljstvom Grada, Županije Brodsko-posavske i Ministarstva hrvatskih branitelja, prigodnim sadržajima obilježena 32. obljetnica ustroja novogradiške 121. brigade HV.

“Novogradišku 121. brigadu HV obvezno se mora gledati u širem kontekstu obrambenih djelovanja u RH tijekom Domovinskom rata, ne zaboravljajući, pri tom, njen ogroman doprinos na novogradiškom ratištu. Svima nama je ponos što smo potekli iz ovog kraja koji je dao toliko dragovoljaca i što smo svi na, određeni način, bili u ovoj brigadi na samim početcima rata. Ova brigada je dala mnoge iskusne ratnike koji su se kasnije dokazali u gardijskim brigadama, a nikada ne smijeno zaboraviti i najveću žrtvu, poginule i ranjene hrvatske branitelje kao i njihove obitelji. Čestitam svima 32. obljetnicu ustroja 121. brigade HV i svima nam dajem u obvezu da prenesemo sjećanje i spomen i na buduće mlađe generacije kako se nikada ne bi zaboravilo kakva je postrojba bila 121. brigada i kakve je vrhunske hrvatske vojnike imala“, rekao je izaslanik ministra hrvatskih branitelja generala Tome Medveda, brigadni general u miru Ivan Obrovac, nekadašnji ratni zapovjednik dijela postrojbi 3. i 5. gardijske brigade HV.

Uoči prigodnog programa upriličenog u Domu hrvatskih branitelja okupljene su, u ime domaćina, pozdravili Damir Matošević predsjednik UHBDR121.b.p.NG, upoznavajući goste s povjesnicom 121. brigade HV, Marijan Radić, gradski vijećnik, u ime Grada Nova Gradiška, te Ivan Tucić iz Odsjeka za zdravstvo i socijalnu skrb, u ime Brodsko posavske županije.

Svečanosti je prethodio mimohod hrvatskih branitelja do središnjeg Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Počast su, tom prigodom, odali članovi udruga djece, roditelja i udovica hrvatskih branitelja, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu sa predsjednikom Brankon Cindrićem, članovi HVIDRa- Nova Gradiška, delegacija Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnici Policijske postaje Nova Gradiška, članovi Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune Nova Gradiška, predstavnici Grada, Županije, članovi brigade slavljenice, te gosti iz Zagreba - predstavnici 145. brigade HV, 99. brigade kao i članovi Časničkog zbora Grada Zagreba.

Izvor: crona.hr

Izvorni autor: crona.hr/Foto: sz

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.