U PLENKOVIĆEVOJ VLADI SAMO DVOJE HERCEGOVACA! U BIH kažu: Toliko drži do nas! To će vidjeti na izborima

27.05.2023. 18:23:00

Kako se iz događanja na domaćoj političkoj sceni lako zaključuje kako se sve što se događa miriše na kampanju za parlamentarne izbore, tako je i  premijer Andrej Plenković  odlučio poduzeti sve što u njegovoj moći ne bi osvojio još jedan, treći uzastopni mandat. Da bi dobio izbore Plenković će se bez obzira na stabilan rejting njegovog HDZ-a ipak morati dobro oznojiti i obići u više navrata cijelu zemlju uzduž i poprijeko nudeći naciji razne opcije i obećanja, kao što to obično u kampanjama i biva.

Milanović kao konkurent HDZ-u

Ono što ovu kampanju koja nam predstoji sasvim sigurno čini netipičnom jest utjecaj predsjednika Zorana Milanovića na desno biračko tijelo, koje je sve snažnije. Milanović je preko noći postao svojevrsni lider desnice koji se uspio zbližiti s generalima, braniteljskom populacijom pa i dijelom konzervativaca unutar Plenkovićeve stranke, ali ono što u premijerovom vremenu izaziva posebnu zabrinutost jest Milanovićeva popularnost u susjednoj Bosni i Hercegovini, koja bi mogla utjecati i  na rezultat parlamentarnih, ali nedvojbeno i na rezultat predsjedničkih izbora  na kojima je Hercegovina uvijek do sada bila rezervirana upravo za HDZ.

Hercegovina po svemu sudeći više nije tako blagonaklona vladajućoj stranci, a ondašnje stanovništvo kaže da su s  premijerom Plenkovićem razočarani na mnogim poljima unatoč tome što on konstantno ponavlja kako poduzima sve što je u njegovoj moći kako bi pomoglo hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.  I tijekom nedavnog posjeta Mostaru, Plenković je u Hercegovinu donio pregršt obećanja, najavio je i niz novih ulaganja i projekata, ali ništa od toga nije palo na plodno tlo.

U Plenkovićevoj vladi samo dvoje Hercegovaca

Ironično Hercegovci kažu da Plenković toliko 'drži' do Hercegovca da iu svojoj Vladi ima svega dvoje Hercegovaca, koji se teško mogu i nazvati Hercegovcima, osim što je  ministrica Marija Vučković rođena u Mostaru, ona načelno s Hercegovinom nema nikakvog pretjeranog doticaja baš kao ni ministar. Grlić Radman koji je rođen u Tomislavgradu.  U Sarajevu je pak rođen ministar gospodarstva Davor Filipović, ali u samoj Hercegovini jasno kažu kako je to glavni grad njihove zemlje, ali kako je Filipović ipak Bosanac, a ne njihov gore list.

I doista, kada se sagledaju rodni gradovi Plenkovićevih ministara tu se onda može pronaći štošta. Ministrica kulture i medija  Nina Obuljen Koržinek rođena je u Dubrovniku gdje i Branko Bačić,  njegov kolega i prvi čovjek ministarstva pravosuđa  Ivan Malenica rodio se u Šibeniku.  U  Vinkovcima je pak rođen ministar obrane Mario Banožić, au Novskoj samozatajni ministar rada Marin Piletić.  Ministar zdravstva  Vili Beroš rođen je u Splitu.  Ministrica turizma  Nikolina Brnjac rođena je u Karlovcu, a Radovan Fuchs u Zagrebu baš kao i ministar Primorac.

Zagreb je ujedinjeni i rodni grad samog premijera Andreja Plenkovića. Iz Zadra  je pak nedavno u ministarsku fotelju stigao Šime Erlić, dok je u Kninu rođena Anja Šimpraga.  Oleg Butković  rođen je u  Rijeci, a ministar policije Davor Božinović u Puli.  U  Cetingradu  je pak rođen ministar branitelja  Tomo Medved.

Sve u svemu omjer Hercegovca u Plenkovićevoj vladi doista niti nije pretjerano značajan, no to Hrvatima u BiH niti nije toliko važno, koliko su razočarani time što su HDZ-ovcima godinama puna usta hrvatskog naroda u BIH koji je na kraju ipak ostavljen na cjedilu i prepušten sam sebi, cijenu toga Plenković bi mogao platiti ako ne na parlamentarnim, onda na predsjedničkim izborima na kojima bi kako za sada stvari stoje Zoran Milanović mogao potvrditi da je novi vođa hercegovačkog naroda i generalno Hrvata u BIH koji iznimno poštuju njegovu transformaciju i retoriku s kojom se jasno, iu svom stilu nadasve glasno založio za njih, i njihova prava.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Iva Međugorac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.