U ruskom naoružanju pronađeno više od 450 stranih komponenti

08.08.2022. 16:35:00

Više od 450 inozemnih komponenti pronađeno je u ruskom naoružanju u Ukrajini, što je dokaz da je Moskva u godinama prije invazije ključnu tehnologiju nabavila od američkih, europskih i azijskih tvrtki, objavio je u ponedjeljak britanski obrambeni think tank Royal United Services (RUSI). 

Ukrajinske snage od početka napada na bojištu dolaze u posjed ruskog naoružanja, ispravnog ili djelomično oštećenog. Nakon što je rastavljeno ukupno 27 vrsta naoružanja, od krstarećih raketa do protuzračne obrane, pokazalo se da ono pretežno ovisi o zapadnim komponentama.

To je dosad najdetaljniji prikaz ovisnosti ruske vojske o zapadnim komponentama za napad na Ukrajinu. Oko dvije trećine komponenti proizvedeno je u američkim tvrtkama. Gotovo četvrtinu svih pronađenih komponenti proizvode američki Analog Devices i Texas Instruments. 

Dijelovi stižu i iz Japana, Južne Koreje, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske i Nizozemske. 

„Rusko naoružanje koje kritično ovisi o zapadnoj elektronici dovelo je do smrti tisuća Ukrajinaca”, rekao je Jack Waitling, stručnjak za kopneno ratovanje u RUSI-ju. 

Velik dio tih komponenti može se pronaći i u kućanskim aparatima, pa nisu predmet restrikcija izvoza, objavio je RUSI, savjetujući osnaživanje tih mjera kako bi se Moskvi otežala opskrba naoružanjem. 

Primjer je ruska krstareća raketa 9M727, jedna od najnaprednijih u državi, koja može letjeti nisko i time izbjeći radar u napadima na mete koje mogu biti nekoliko stotina kilometara udaljene. Ona je sadržavala 31 inozemnu komponentu. 

Na upit tvrtkama Texas Instruments i Advanced Micro Devices iz SAD-a, kao i Cypress Semiconductor koji je sad u vlasništvu njemačkog Infineon AG-a kako su se njihovi dijelovi mogli pronaći u ruskom oružju, tvrtke su odgovorile da poštuju trgovinske sankcije te da su prestale prodavati komponente Rusiji.

Velik dio tih dijelova košta samo nekoliko dolara, a ruske tvrtke mogle su ih prije napada na Ukrajinu nabavljati na internetu, preko domaćih ili međunarodnih distributera, jer su se one koristile i za nevojne svrhe. 

No, najkasnije od 2014. više od 80 zapadnih mikročipova stavljeno je na listu kontrole izvoza u Rusiju. Tvrtke koje su ih izvozile imale su odgovornost provjeriti prodaju kako bi bile sigurne da njihovi proizvodi neće biti korišteni u vojne svrhe, tvrdi RUSI. 

Istraživanje je pokazalo koliko je Rusija i dalje ovisna o inozemnim mikročipovima za gotovo svo naoružanje, od dronova do streljiva visoke preciznosti, te koliko su zapadne države bile spore u ograničavanju ruskog pristupa tim tehnologijama, posebice nakon ruske aneksije Krima 2014. godine. 

SAD je nakon početka ruske invazije 24. veljače objavio sankcije čiji su cilj slabljenje ruske vojske i gospodarstva. To je uključivalo i zabranu prodaje mikročipova, a sankcijama su se priključili i Japan, Tajvan i Južna Koreja, ključni igrači u tim tehnologijama. 

Rusija trenutno pokušava osigurati novi opskrbni lanac zapadnih mikročipova, tvrdi RUSI. Velik broj komponenti nabavljaju preko distributera u Aziji, poput onih iz Hong Konga.

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.