U SPOMEN: ALIJA ŠILJAK – HRVAT S DRINE

03.12.2022. 15:25:00

Na današnji dan, 3 prosinca 2015 godine, u Zagrebu, preminuo je Alija Šiljak.
Danas na njegovu godišnjicu prisjećamo se na njegovu žrtvu za Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu. Rekao je jednom kada su ga upitali, tko je započeo rat između Hrvata i ''Bošnjaka'', Alija odgovara: "Sukobi su počeli Srbi, a na ruku im je išlo sve ono što je nehrvatsko i nebošnjačko, pa na kraju krajeva i ono neljudsko u nama samima!"
Nakon ove izjave, nema dvojbe, da je Alija Šiljak znao svoju povijest i borio se za onu pravu istinu. T kome krivo kome ne, ali bio je Hrvat muslimanske vjeroispovijesti, nije bio tkz. ''bošnjak''.
Naš general Šiljak, je u veljači 1991 izabran na Općem Saboru HSP-a za člana predsjedništva i glavni koordinator HSP-a za Istočnu Bosnu.
Malo o njegovoj ulozi na početku. Kako je počela srpska/jugoslovenska agresije na Hrvatsku, a poslije i na Bosnu i Hercegovinu, Šiljak je, s članovima i vodstvom Stranke - Dobroslavom Paragom i Antom Paradžikom, počeo organizirati dragovoljce iz HSP-a i uspostavili su vojnu postrojbu, Hrvatske obrambene snage, poznato kao HOS, te pripremama za njihovo uključivanje u postrojbe Hrvatske vojske, koja je bila u razvitku.
S Paragom, Paradžikom i još nekim članovima vodstva HSP-a, ustrojava kampove za obuku dragovoljaca. U nekima od tih kampova obavlja funkciju zapovjednika i časnika za vezu.
Kako se odvijale napade na Sloveniju i Hrvatsku, znao je i bilo mu jasno da će napad doći i na Bosna i Hercegovina, pa je odmah u Istočnoj Bosni, Foča i Goražde (odakle je rodom) organizirao nekoliko skupina dragovoljaca, sastavljenih od članova i simpatizera Hrvatske stranke prava, za obuku HOS-a.
Krajem prosinca 1991. godine stavlja se na raspolaganje Ministarstvu Obrane RH (MORH), gdje ostaje do kraja rata rujna 1995. kada je razvojačen i umirovljen.
Nažalost, kada se govori od Ratnih heroja, iz Domovinskog Rata, većinom se HOS-ovci ne spominjahu.
Evo da vas pitam, koliko od vas ste čuli za generala pukovnika Aliju Šiljka? Koji je čuvao i borio se na granici Drini kao Hrvatski vojnik?
Kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, Alija Šiljak biti će zapamćen kao jedan od poznatijih organizatora otpora velikosrpskoj agresiji i jedan od najvatrenijih zagovornika hrvatsko-bošnjačkog saveza - političkog, ekonomskog i vojnog.
Šiljak je razvio HRVATSKI barjak na Drini i rekao “Na Drini Srbija prestaje! Od Drine do Sutle, odnosno od Soče do Foče je teritorij koji pripada mojem narodu bez obzira na vjeroispovijest islamsku ili katoličku.”
Nakon ove povijesne riječi umro je 3. prosinca 2015. godine u Zagrebu, zaboravljen, zaboravlja se njegova uloga u Domovinskom ratu, zaboravljen kao i još koliko naših Hrvatskih branitelja?!
Pokopan 5. prosinca 2015. godine u njegovom rodnom Goražđu.
VJEČNA SLAVA I HVALA !
DO GOD IMA NAS PRAVAŠA NEČEŠ BITI ZABORAVLJEN!
PREUREDILA : Marica Marić

Izvor: PDN/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.