U spomen - Dr. Zlatko Tomašić, dragovoljac Domovinskog rat, ( 8. kolovoza 1961 - 30- listopada 2016.)

30.10.2021. 16:00:00

Na današnji dan, 30. listopada 2016. godine, preminuo je jedan od prvih liječnika dragovoljaca u Domovinskom ratu – heroj doktor Zlatko Tomašić.
Tomašić je rođen u Rijeci 8. kolovoza 1961. godine gdje je i odrastao. Početkom ljeta 1991. godine pristupio je 1. A brigadi Zbora narodne garde „Tigrovi“ s kojom odlazi u Vukovar,. Ondje je u bazi na Opatovcu oformio manji medicinski stacionar u kojem je zbrinjavao bolesne i lakše ranjene gardiste, a na intervencije je išao po cijeloj vukovarskoj općini. Po povratku u Zagreb „Tigrovi“ su angažirani u obrani Hrvatske Kostajnice, a zajedno s njima na prvu crtu odlazi dr. Zlatko Tomašić.
Kada je postalo jasno da se više neće moći braniti, dio branitelja Kostajnice se 12. rujna 1991. predao, a zajedno s njima i dr. Tomašić. Logorski teški dani trajali su do 25. studenog kada je dr. Tomašić razmijenjen u većoj razmjeni Kikaš – Aksentijević. Logoraški dani nisu ga obeshrabrili.
Po povratku u Zagreb postao je liječnik i referent zdravstvene službe 66. bojne Vojne policije. Od veljače 1992. načelnik je zdravstvene službe Operativne zone Rijeka, poslije Zbornog područja Gospić. Na toj dužnosti, pored ostaloga, upravljao je provedbom sanitetske opskrbe ratom zahvaćene Like.
Od prosinca 1992. dr. Tomašić preuzeo je dužnost voditelja mobilnih kirurški-anestezioloških ekipa za potrebe Zbornog područja Gospić i Specijalnih postrojbi MUP-a koje su boravile na Velebitu.
Nakon rata bio je iznimno uspješan dječji kirurg te se posvetio humanitarnom radu. Preminuo je s 55 godina, a iza sebe ostavio je suprugu Suzanu te troje djece – Luku, Martu i Anteu.
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba, stajati i vojna uniforma

Izvor: PDN/Foto:Zlatko Tomečić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.