U SPOMEN Na današnji dan, 31. listopada 2015., preminuo strani dragovoljac, pripadnik HOS-a Jasenovac, Johny Olly Scarott

31.10.2023. 19:32:00

Na današnji dan, 31. listopada 2015., preminuo je Johnny Olly Scarott, dragovoljac i pripadnik HOS-a Jasenovac, nakon dugotrajne i teške bolesti. Scarottova priča možda najbolje simbolizira sudbinu stranih dragovoljaca koji su dali značajan doprinos u obrani Hrvatske, ali su nakon rata bili odbačeni od svojih društava i zanemareni od strane države Hrvatske, koju su hrabro branili.

Johnny Scarott, bivši član specijalnih postrojbi Britanske vojske, poput mnogih Britanaca, priključio se obrani Hrvatske u jesen 1991. Pristupio je postrojbama HOS-a Jasenovac. Tomislav Čaušić - Jabuka, njegov suborac, prisjeća se tog vremena: "Tada su se pridruživali različiti strani dragovoljci našoj postrojbi, a mi smo prihvaćali svakog tko se bio spreman boriti za obranu Jasenovca. Neki od tih stranaca bili su sumnjivi, neki prolaznici, dok su drugi bili izvrsni vojnici. Međutim, među njima su bili i vrhunski vojnici poput Britanca Johna Scarotta-Ollya i Irca Toma Crowleya, kao i Nijemca Michaela Dudeka. Bili su to naši školovani, profesionalni vojnici, rođeni borci koji su donijeli sigurnost i učinili postrojbu učinkovitom."

Nažalost, Scarotta je 20 godina nakon rata zadesila teška i neizlječiva bolest. Izrazio je želju da mu se u Hrvatskoj prizna status hrvatskog branitelja zbog aktivne uloge koja se odigrala u četiri najteža mjeseca rata. Unatoč nastojanjima njegovih prijatelja iz udruge bojovnika HOS-a, kao i bivšeg zapovjednika HOS-a Dobroslava Parage, relevantne institucije pozivale su se na zakon iz doba ministrice/premijerke Jadranke Kosor, prema kojem se status branitelja neće priznati onima koji nisu regulirali svoj status do 2010. godine, bez obzira na njihovu stvarnu ulogu u ratu. Srećom, taj zakon je promijenjen, ali je Johnny Scarott - Olly preminuo prije nego što je dobio priznanje hrvatskog branitelja.

Tako, mnogi znaju za slavnu fotografiju generala Ante Gotovine koji obilazi branitelje Jasenovca nakon teških borbi na tom dijelu bojišta. Međutim, rijetko tko zna da je Johnny Olly Scarott bio prisutan na toj slici. Iako smo suočeni s izazovima u suvremenoj politici, sigurni smo da će domoljublje i pravda pobijediti. Nikada nećemo zaboraviti Domovinski rat, strane dragovoljce i sve postrojbe koje su branile Hrvatsku. Zahvaljujemo Johnnyu Scarottu - Ollyu što nam je pomogao u tome!

Opis fotografije: Na slici se vidi Ante Gotovina, koji je u to vrijeme bio ranjen, dok obilazi liniju bojišta kod Drenovog boka (Jasenovac) sredinom listopada 1991. Na toj slici su i dvojica stranih dragovoljaca, pripadnika HOS-a Jasenovac. Prvi s lijeva je Britanac nepoznatog imena, dok je drugi Johnny Scarott - Olly.

ipadnika HOS-a Jasenovac. Prvi s lijeva je Britanac neznanog imena, a drugi, Johnny Scarott - Olly.

Izvor: PDN/Foto: facebook

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.