U srijedu više nitko nema pravo na kredit!

16.06.2024. 09:27:00

Najveći igrač u povijesti hrvatskog nogometa dugo je bio lider, 'izbornik', i Dalićev spasitelj. Srijeda će nam otkriti što on, a zapravo i cijela Hrvatska, može postići. Što se dogodilo Zlatku Daliću i Vatrenima u subotu 15. lipnja, pred možda najboljom publikom u povijesti reprezentacije? Loš dan? Prevelika euforija nakon sjajne utakmice protiv Portugala? Lako ćemo mentalitet nakon jedne dobre predstave?

Od prve sekunde, španjolski Matador je vješto mahao "crvenom krpom", dok je Hrvatska izgledala kao obezglavljeni 'bik' koji je lutao zelenim travnjakom Olimpijskog stadiona. Presing, koji je očito iznenadio Dalića, posebno je pogodio našu veznu liniju – Modrića, Kovačića i Brozovića – koja je do sada imala kultni status. Kako su nestali s terena, Kovačić je pokušao nešto, ali i to se brzo 'istopilo', a posljednja linija se našla na brisanom prostoru. Na tom terenu dečki koji su malo igrali zajedno, i već su pokazali ranjivost protiv Portugala, nisu uspjeli. Dalić im je vjerovao, ali...

Šutalo, koji je u Amsterdamu imao tešku godinu, loše se pozicionirao kod prvog gola. Pongračić je najviše griješio, posebno kod gola Carvajala, dok je Gvardiol vjerovatno dobro zapamtio tog vražjeg Yamala. Stanišić nije bio onaj igrač iz Leverkusena.

Bez dobivenog duela, bez mogućnosti da se približimo "nekim novim klincima" u Berlinu, bez snage, energije i volje da se barem borimo s modernom, snažnom i potentnom Furijom, izgledali smo lošije nego ikada, čak i od one utakmice u Ligi nacija 11. rujna 2018., kada smo izgubili 6:0. Bila je to prva utakmica nakon osvojenog srebra u Rusiji. Elegantni španjolski Matador nas je tada potpuno sredio već do poluvremena.

Izbornik Luis de la Fuente (62) značajno je unaprijedio igru Španjolske. Dobro balansirajući između mlađih i iskusnijih igrača, Španjolska je pronašla novu dimenziju igre, postajući puno direktnija, bez prepoznatljivog stila tiki-take. Nekoć su se pasovima željeli ušetati u gol, ali toga više nema. Hrvatska je imala posjed lopte od 53 posto, prekidajući tako nevjerojatan niz Španjolaca koji su na 136 utakmica u nizu imali veći posjed od suparnika. Taj niz je započeo na finalu Europskog prvenstva 2008. u Beču i trajao je punih 16 godina.

Vox populi je ove subote postavljao pitanja: zašto je Marcelo Brozović otišao u Saudijsku Arabiju u “prijevremenu mirovinu”, tko je spojio ovu četvorku u zadnjoj liniji, zašto Petković nije ušao ranije. Bilo je i onih koji su se pitali – što se to dogodilo s Lukom Modrićem?

U srijedu 19. lipnja u Hamburgu, gradu iz kojeg HSV bezuspješno pokušava povratak u Bundesligu, Hrvatska igra kvalifikacijsku utakmicu za svoj status na Euru. To je dvoboj u kojem nitko više nema pravo na pogrešku, a Luka Modrić najmanje. Najveći igrač u povijesti Vatrenih bio je lider, ‘izbornik’, i Dalićev spasitelj. U Berlinu smo vidjeli nemoćnog Modrića koji je širio ruke, pričao s igračima, ali jednostavno nije mogao pratiti ritam Furije. Njegove noge više nemaju prepoznatljiv ritam, a kod gola Ruiza bio je 'svilen'. Nejasno je zašto nije otišao na poluvremenu.

Dakle, protiv Albanije više niti jedan igrač nema pravo na pogrešku, a Modrić najmanje. Ovi Vatreni jednostavno ne znaju igrati kada ih Luka ne vodi. Treba li mu “čarobni napitak” ili još ima “ulja u svjetiljci”?

Izvor: PDN/Foto:Patrik Pindral via Guliver

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.