U TIJEKU PLANOVI ZA IZGRADNJU NOVOG BLOKA NE KRŠKO: Još uvijek se ne zna gdje će završiti radioaktivni otpad

22.07.2021. 08:38:00

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, nakon sudjelovanja na neformalnom sastanku EU ministara za okoliš u Sloveniji je održao konferenciju za medije na kojoj je među ostalim govorio o mogućem poskupljenju plina, nuklearnoj elektrani Krško kao i novom zakonodavnom paketu za klimu.

“Naši dojmovi su još jednom da ovaj paket nosi veliku ambiciju i velik iskorak europske ekonomije i njezine transformacije, međutim takav iskorak ni na europskoj ni na hrvatskoj razini nema alternativu. On se može ignorirati, ali to u pravilu dovodi do toga da se udari glavom u zid. Vrijeme je i to je konačna poruka s kojom se mi slažemo”.

Pomoći najsiromašnijima 

Na konferenciji za novinare bilo je riječi o nedavno najavljenom poskupljenju plina. Na pitanje kako će najsiromašniji građani podnijeti ovo novo poskupljenje ministar je odgovorio da ideja proširenja sustava trgovanja pretpostavlja i kreiranja nove financijske omotnice koja će upravo imati za cilj adresirati nejednakosti, eventualnu socijalnu frakturu koja dolazi s obzirom na to da će određene skupine stanovništva biti više pogođene novim odredbama.

“Činjenica je da bi moglo doći do povećanja cijene plina, ali i nafte, ako se i ona koristi zagrijavanje. Plin je ipak ovdje dominantna kategorija. Treba imati na umu da do najavljenog poskupljenja imamo još pet godina i da je ovo prijedlog EK. Također treba imati na umu i da će neke zemlje biti znatno više pogođene od drugih. Povećanje cijene od 25 posto, na što se u medijima najviše referiralo, je nešto što će nositi najveća sredstva i upravo će i pozicija Hrvatske biti da dodatno razmotri to nametanje i kakve bi ono imalo posljedice”.

Ministar je istaknuo da u Hrvatskoj imamo sreću da je naš energetski sektor tako koncipiran da je posebno naglašen segment ugljena, vrlo malo prisutan.

“Mislim da će zapravo tranzicija u ovom dijelu energetskog sektora biti nekako najbezbolnija. Mi smo se na to velikim dijelom fokusirali i vjerujem da će to proći jako dobro. Izazov će biti neki drugi sektori”.

Milijarde za novi dio nuklearke

Na nedavno najavljeno proširenje nuklearne elektrane Krško ministar je izjavio da bi izgradnja, ukoliko ne bude problema, trebala trajati sljedećih desetak godina.

“U tom kontekstu i naši razgovori sa slovenskom stranom išli su na razini informiranja da se ide u taj proces. Hrvatska o tome još nije službeno obaviještena. Jedino što je u ovom trenu rečeno RH je produljenje roka upotrebe nuklearne elektrane do 2040. Gradnja novog bloka zahtjeva čitav niz predradnji na razini Republike Slovenije, a onda i jasno definiranje financiranja takvog projekta. Vi znate da mi oko 10 posto svojih potreba za električnom energijom namirujemo iz Krškog. To je definitivno značajan element dobave električne energije u Hrvatskoj. Hrvatska na izgradnju novog bloka neće gledati benevolentno. Hoće li tu doći do mogućnosti sufinanciranja, to ćemo vidjeti kada se stvari po tom pitanju finaliziraju. Sigurni i stabilni izvori električne energije su u hrvatskom interesu, a kad je riječ o troškovima moramo biti svjesni da se oni mjere u milijardama eura”, rekao je ministar.

Novinare je posebno zanimalo gdje će se skladištiti radioaktivni otpad iz novog dijela nuklearne elektrane?

“Što se tiče skladištenja nisko i srednje radioaktivnog otpada, imamo svoje planove i njihova realizacija ide svojom dinamikom. Nedavno smo imali sastanak s bosanskohercegovačkom stranom po pitanju lokacije Čerkezovac. Razmišljati o tome gdje će se skladištiti gorivo za 15 ili 20 godina iz novog bloka koji bi bio gotov za desetak godina, u ovom trenu se ne razmišlja. To nije tema”, rekao je.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: Ivana Jurišić/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Autor: