U Udbini otvoreno Središte za razvoj vođa „Marko Babić”

13.09.2019. 18:30:00

U vojarni „Josip Jović“ u Udbini svečano je u petak otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa “Marko Babić”, a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predala je diplome i značke instruktorima koji su prvi prošli tu zahtjevnu obuku.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov u svojim su govorima posebno istaknuli da je to Središte ustrojeno po modelu Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran”, koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000. godine, a čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

“Moderne Šepurine” za suvremene izazove Hrvatske vojske

Ministar Krstićević posebno je naglasio da nasljeđe Domovinskog rata i slobodu trebamo braniti po svaku cijenu, te da smo Hrvatsku vojsku radi našeg naroda dužni jačati modernizirati i unapređivati, da bi se mogla oduprijeti svim današnjim sigurnosnim izazovima, te da to Vlada Andreja Plenkovića čini aktivno.

Obrativši se nazočnim vojnim izaslanicima Diplomatskog zbora iz država članica NATO-a pozvao ih je da prenesu u svoje države naš poziv da što prije upute svoje polaznike na obuku u to Središte, kako bi ono što prije dobilo i međunarodni karakter.

Za Središte u Udbini Krstičević je rekao da je ustrojenu na temelju onog za obuku dočasnika u Šepurinama, osnovanom u ratu, kroz koje je prošlo 1.700 hrvatskih ratnika koji su, kako je istaknuo, bili udarna snaga u pobjedonosnim akcijama Bljesak i Oluja. Dodao je da je i osobno s drugim zapovjednicima brigada bio polaznik središta Šepurine, te da ih je upravo ta obuka učinila nepobjedivima.

„Tečaj je dizajniran da jača karakter zapovjednika i obučavatelja, s tim da se uz stručne kompetencije poveća čovjekova sposobnost djelovanja, razboritost, hrabrost, vladanje sobom, pravednost, velikodušnost, poniznost i vjera“, rekao je Šundov i slikovito je rekao da će obuka u Udbini dobro izbrušenom vođi dati ono zadnje poliranje motiviranosti i kompetentnosti da bi bio u svakim uvjetima bio spreman povesti svoje vojnike na provedbu zadaće.

Glavni je cilj osnivanja ovog obučnog središta jačanje sposobnosti dočasnika i časnika Hrvatske vojske, kao visokomotivirane vođe koji će razumjeti vojnike i voditi ih osobnim primjerom. Podsjetio da je slogan Središta „Znoj štedi krv“ i ocijenio da bez ovog Središta nema moderne Hrvatske vojske, sa zapovjednicima za novo vrijeme, koji vode vlastitim primjerom.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov govorio je o potrebnim znanjima i vještinama za vođenje tima, skupine i desetine, te je pojasnio da će skupnici i zapovjednici viših razina ovdje stjecati vještine vođenja i zapovijedanja postrojbama prema zahtjevima modernoga vremena.

Iza nas je vrijeme pokušaja olakog odricanja od nasljeđa Domovinskog rata i njegova omalovažavanja

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je Marka Babića, čije ime nosi ovo Središte, nazvala legendom obrane Vukovara s Trpinjske ceste, te je rekla da on kao i Blago Zadro, Predrag Matanović i Damir Tomljanović Gavran i danas vode hrvatske vojnike, kao njihovi vječni uzori.

Pozdravivši generala Antu Gotovinu, Grabar Kitarović je rekla da je otvaranje ovog Središta, između ostalog, pokazuje da je „iza nas razdoblje pokušaja olakog odricanja od nasljeđa Domovinskog rata i njegovog omalovažavanja, te negiranja uloge upravo najzaslužnijih pojedinaca iz godina stvaranja hrvatske neovisnosti“.

 

„Takav neopravdani i nepravedni odnos osjetili su i djelatnici i instruktori Središta u Šepurinama, a Hrvatska vojska i država više nikada neće zanijekati uspomenu na najsvjetlije razdoblje naše povijesti, a sada je Hrvatska Središtu ‘Marko Babić’ povjerila odgovornu i časnu zadaću da stvara nove vojne vođe, a uvjerena sam da će se u ovom Središtu stvarati vrhunski obučeni profesionalci, jer zbog kompleksnih izazova danas trebamo visoku razinu kompetencija vojnog vođenja na svim razinama“, rekla je Grabar Kitarović

Izrazila je uvjerenje da će proces obučavanja osposobljavanja i uvježbavanja u novom Središtu u Udbini „ispuniti sva naša očekivanja i služiti na ponos Hrvatskoj vojsci”.

Posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina za svoje je zasluge u Domovinskom ratu danas od zapovjednika Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, pukovnika Tomislava Kasumovića dobio beretku tog Središta.

Središte je otvoreno činom otkrivanja obilježja na ulazu u središte, a u čast Marka Babića, heroja Domovinskog rata, čast da to učine dobili su njegova sestra i brat, Katica Lozančić i Ivan Babić. Njima je ministar Krstičević uručio značke i spomenice.

Održana je i pokazna vježba nekoliko rodova Hrvatske vojske i organiziran obilazak Zapovjedništva i smještajnih kapaciteta Središta te taktičko-tehničkog zbora opreme koja će biti korištena u obuci.

Svečanost je svojim nastupom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Izvor: R.I./Maxportal/Foto:Tomislav Brabdt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.