Udruga Glas poduzetnika pisala Plenkoviću

18.04.2020. 07:51:00

Udruga Glas poduzetnika poslala je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH g. Andreju Plenkoviću i svim ministrima u Vladi RH-a, te predložila paket mjera za pokretanje gospodarstva i izlazak iz krize uzrokovane koronavirusom. 

Njihovo otvoreno pismo prenosimo Vam u cijelosti:

"Poštovani g.Andrej Plenković svi Ministri Vlada Republike Hrvatske, ali i svi naši političari!

Dozvolite mi da Vam svima, a ispred poduzetnika i obrtnika skrenem pozornost na 4 osnovna #POSTULATA na kojima bi trebali vec od 01.06.2020. početi graditi hrvatsko drustvo, i doista biti nositelji zajedno sa svima nama jednog novog starta / #ReStarta, onoga kojeg smo mi u Udruga Glas poduzetnika - mjere i reforme za Hrvatsku 2.0 nazvali Hrvatska 2.0!

4 POSTULATA:

1) Država ne smije poreznom i zakonodavnom i drugim politikama poticati nerad ili manji rad, tj. MORA poticati rad, povecavanje prometa, povecavanje dobiti, povecavanje placa itd. #MoreBusiness ili #VišeRada

2) Država nema što tražiti od nas poduzetnika papir koji nam je sama dala! Digitalizirajte sustav, sada, do kraja! #Digitalizacija

3) Država ne mora dati NIŠTA nama poduzetnicima, ali MORA uzimati MANJE, jer mi najbolje znamo sto i kako investirati i kako “oploditi” onaj novac koji smo i sami zaradili! #ManjiPorezi

4) Država se naplacuje - zadnja! Zasto trazimo da npr. placanje PDV-a drzavi bude po naplati fakture, trajna, a ne privremena Mjera?
Pa zato jer ce u tom slucaju profunkcionirati Pravosudje, drzava ce sve napraviti da doista profunkcionira, da bude efikasno (sto sad nije), kako bi se i sama sto prije naplatila! Trebamo efikasno Pravosudje - ODMAH! #VišePravde

Zato smatramo da je iznimno bitno sad promisljati Hrvatsku za 2021 i 2022 godinu, sa startom od 01.06.2020., relaksacijom mjera, otvaranjem nasih poslova i trzista, jer mi poduzeznici nismo socijalna kategorija i nama ne treba socijalna pomoc.

Ali nam treba:

- porezna reforma, sa ukidanjem progresivnog oporezivanja rada, gdje ispada da se kaznjava svakoga tko zaraduje vise, te te ga se ili demotivira, a demotivira se i poslodavca da plati vise zbog extra nameta - Predlažemo FLAT RATE porez od 20%, iz minimalni cenzus (neoporezivi dio) od 5000 kn!

- podignite nivo ulaska u sustav PDV na 1 000 000 kn

- neoporezujte dobit koje se reinvestira natrag u tvrtku!

- potičite uzimanje racunu i izdavanje istog, vratite citav niz poreznih olaksica koje ima cijeli zapadni svijet, npr. odlazak u zubara, cuvanje djece u vrticima, i sl. te se time borite i protiv ogromne opasnosti koja slijedi - sive ekonomije.

- ukinite SVE parafiskalne namete

- reorganizirajte Javnu Upravu i Samoupravu / ista MORA biti efikasan Javni servis.

Itd. itd.

Sad je vrijeme! Bilo je zapravo...JUČER!

U tisucama stabala (Vladinih Mjera,provedbi istih, sasvim nepotrebnog sindakalnog kakofonicnog nastupa, kojekakvih ideja sa svih strana i koncepata), ne vidimo šumu!

Ne vidimo kljucni problem koji se upravo sad događa. Od nas Poduzetnika se stvara socijalna kategorija, a mi to nismo - naš zadatak je podizanje konkurentnosti, ostvarivanje profita na trzistu, povecavanje zaposlenosti, punjenje proracuna kako bismo imali efikasan Javni servis, te stvaranje novih vrijednosti...to smo mi, to su poduzetnici, a na nama je prilagoditi se i postojecim i sutrasnjim trzisnim uvjetima!

Nakon svake krize, pa tako i nakon one 2008 g. birokracije se znatno, skoro duplo povecala, kao i sami troskovi drzave, ovaj put se to NE SMIJE dogoditi.

Gospodine Plenkovicu, poslali smo vam danas dopis gdje trazimo sastanak, trazimo ga sto prije, sto hitnije, jer vrijeme nam leti, naš Glas se mora cuti, ovaj put se nece kljucne teme dogovarati bez nas, a povjerenje u kojekakve HGK, HOK i slicne niti imamo, niti ga zasluzuju.

A sve vas iz ove Grupe koji se niste do sada uclanili, pozivam - učlanite se u UGP, budimo brojni, budimo slozni ➡️ https://glaspoduzetnika.hr/dokumenti/uclani-se/

I slobodno sherajte ovaj post, dobar Glas daleko se čuje!

Hrvoje Bujas
Predsjednik Udruge Glas Poduzetnika"

Izvor: Udruga glas poduzetnika/Foto:schreenshot

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.