Uhićen trojac osumnjičen za ratni zločin nad civilima i braniteljima u Dalju

27.01.2021. 10:43:00

Zbog sumnje da su 1991. i 1992. počinili ratni zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Dalja, osječko-baranjska policija je kazneno prijavila četiri osumnjičenika, od kojih su trojica uhićena, a jedan je nedostupan hrvatskim vlastima

Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 52-godišnjak, 61-godišnjak, 65-godišnjak i 70-godišnjak, kao zatvorski čuvari, kazneno su prijavljeni da su u razdoblju od listopada 1991. do lipnja 1992. godine u Dalju, koji je bio okupiran, držali protupravno zatočene šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja, izvijestila je u srijedu Policijska uprava osječko-baranjska.

Tereti ih se da su ih tijekom zatočeništva teško fizički i psihički zlostavljali, čime su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Službenici osječko-baranjske Policijske uprave u utorak su uhitili 52-godišnjeg, 61-godišnjeg i 70-godišnjeg osumnjičenika te nad njima proveli kriminalističko istraživanje. Osumnjičeni 65-godišnjak je trenutačno nedostupan vlastima Republike Hrvatske

Nakon kriminalističkog istraživanja trojica osumnjičenika su predana pritvorskom nadzorniku, a policija je osječkom Županijskom državnom odvjetništvu, protiv njih kao i protiv nedostupnog osumnjičenog 65-godišnjaka, podnijela kaznene prijave.

Kriminalističko istraživanje proveli su službenici Odjela ratnih zločina PU osječko-baranjske su, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom te Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA), navode u policiji.

Izvor: tportal.hr/Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Izvorni autor: V. B./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.