UHIĆENI ČUVAR LOGORA KOJI JE MUČIO VUKOVARCE NIJE SRBIN: ‘Nedjeljom je išao u crkvu’

05.07.2021. 11:32:00

Policijski službenici u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku ovih dana dovršili kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Osumnjičeni je istoga dana i uhićen, a sumnja se da je kao 19-godišnjak bio čuvar u logorima u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici (Srbija), te da je zajedno s drugim osobama grubo fizički i psihički zlostavljao zarobljene branitelje i civile 1991. godine na području Vukovara. Njegovom mučenju bilo je izloženo, navodi policijsko priopćenje, najmanje šest zarobljenika od čega je jedan uslijed posljedica zlostavljanja, preminuo u dobi od 33 godine.

Doznajemo kako je riječ o D.E. (1973. puni podaci poznati redakciji), mještaninu Berka.

Osumnjičeni je situiran, dobro živi i ide u crkvu

“On je u to doba bio redovan vojnik JNA. Kamionom je iz svog rodnog Berka prevozio u logore svoje sumještane nesrbe”, kaže Nikola Kajkić, policajac koji se bavio istraživanjem zločina na Ovčari, a koji se među ostalim, bavio i slučajem D.E., koji je sada uhićen.

“Ne znam zašto se toliko čekalo… Ja sam odavno imao spoznaje o njegovoj ulozi u ratu. Međutim, evo, do jučer je s nama zajedno najnormalnije živio čovjek koji je prema Hrvatima bio nečovjek u ratu”.

Kako doznajemo, uhićeni je oženjen, ima troje djece i dobro živi.

“Prilično je situiran, u Berku ima OPG i ništa mu od rata na ovamo nije nedostajalo. Nije Srbin, kao što bi se očekivalo. Bio je pripadnik mađarske nacionalne manjine i nedjeljom je redovito odlazio u katoličku crkvu”, rekao je Kajkić.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Miloš Cvetković

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.