UKRAJINSKA PRVA CRTA: ‘Godinama živimo u bunkerima. Neki dan je snajper ubio jednog našeg, odgovorili smo...‘

19.01.2022. 11:06:00

‘Napuštaju nas žene, a političari u Kijevu se svađaju‘, priča jedan od vojnika

Tko se još sjeća, Erich Maria Remarque je napisao "Na zapadu ništa novo", a u Ukrajini rečenica glasi "na istoku ništa novo". I tako već posljednih šest od osam godina rata. Prve dvije su obilježili stalni sukobi, a onda se, nakon potpisivanja sporazuma iz Minska II, stanje doneke smirilo jer je povučeno teško oružje s obje strane.

"Besmisleno je pričati o tome što slijedi ili ne slijedi; hoće li nas Rusija napasti ili neće; tko će biti naši saveznici; hoćemo li se boriti sami ili se nećemo uopće boriti", priča za londonski The Times jedan od ukrajinskih zapovjednika na prvoj liniji bojišnice, u rovovima koji se protežu u dužini od 500 kilometara, na ukrajinskoj zimi, ne znatno blažoj od ruske. Ratni mu je nadimak "Sivi". "Sve je to gubitak energije, mi smo ovdje. Rat traje. Rovovi, hladnoća, to je naša stvarnost", priča novinarima. Koristi nadimak jer je iz okolice, da ga ne bi prepoznali s druge strane.

image

Ukrajinski vojnici na bojišnici

 Vadim Kudinov/Sipa Press/Profimedia

Tako izgleda slika Ukrajine na terenu gdje se i dalje gine, od 2014. godine više je od 14.000 mrtvih. Prošle je godine poginulo 66 ukrajinskih vojnika. Daleko su ženevske i bruxelleske sobe u kojima se vode diplomatske rasprave.

Sve je više uvjerenih da će Rusija krenuti u napad jer je sada idealno vrijeme, tlo je zaleđeno pa se postrojbe mogu kretati bez opasnosti da zapnu u blatu koje dolazi kako proljeće otopljava led. Prošlotjedni kibernetički napad na mrežne stranice brojnih ukrajinskih državnih institucija vide najavom. Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće, tvrdi da je Rusija u Ukrajinu poslala skupine koje imaju zadatak kreirati uvjete za napad, nešto poput nacističke operacije u Poljskoj kojom je počeo Drugi svjetski rat.

image
 Vadim Kudinov/Sipa Press/Profimedia

"Psaki je optužila Rusiju da je već poslala operativce obučene za urbano ratovanje koji bi mogli koristiti eksploziv za sabotaže protiv snaga koje kontroliraju Rusi te okriviti Ukrajinu za napade", prenosi PBS.

Cijena nafte raste, ali ne zbog prijetnje rata u Ukrajini nego zbog jačanja potražnje i tenzija na području Zaljeva - napad na UAE bespilotnim letjelicama u ponedjeljak, djelo pobunjenika iz Jemena - dok Rusija objavljuje da će moći povećati proizvodnju samo za pola količine koju je kartel OPEC+ dogovorio. Financijski gigant Goldman Sachs vidi cijenu barela na 100 dolara u trećem kvartalu ove godine. Glavni pokretač inflacije i dalje su cijene energenata i uska grla u opskrbnim lancima koja jačaju jer Kina uvodi stroge mjere zatvaranja zbog pojave omikron soja virusa koji izaziva bolest covid-19.

image
 Vadim Kudinov/Sipa Press/Profimedia

Neki se saveznici javljaju, Kanada je rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajinu, izvijestio je u ponedjeljak kanadski Global News. Velika Britanija će opskrbiti Ukrajinu novim paketom oružja kako bi joj pomogla povećati obrambene kapacitete, kazao je u ponedjeljak britanski ministar obrane Ben Wallace. "Donijeli smo odluku o opskrbi Ukrajini lakim protuoklopnim obrambenim sustavima oružja", rekao je Wallace britanskim parlamentarcima.

Wallace je pozvao ruskog kolegu da posjeti London u sljedećih nekoliko tjedana kako bi razgovarali o krizi. "To nisu strateška oružja i nisu prijetnja Rusiji, već su za korištenje u samoobrani", dodao je. U obraćanju parlamentu, Wallace je rekao da su prvi sustavi već isporučeni u ponedjeljak i malen broj Britanaca uvježbat će u kratkom roku Ukrajince. Kremlj se u utorak oglasio i rekao da je "zabrinut" isporukom oružja.

Njemačka, s druge strane, odbija poslati bilo kakvo oružje Ukrajini. Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni) izjavila je u ponedjeljak (18. siječnja) u Kijevu da se nada da će se napetosti s Rusijom oko Ukrajine moći riješiti diplomacijom. "Svaki daljnji agresivni čin imat će visoku ekonomsku, stratešku i političku cijenu za Rusiju", rekla je novinarima. Ministrica Baerbock je dodala da je vladina nova restriktivna politika izvoza oružja "ukorijenjena u našoj povijesti" zbog "različitih povijesnih odgovornosti" te da će Njemačka podržati Ukrajinu na drugi način."Najučinkovitija poluga koju imamo da podržimo Ukrajinu nedvosmislena je i, iznad svega, jednoglasna predanost EU, G7 i NATO-a", rekla je Annalena Baerbock.

image
 Vadim Kudinov/Sipa Press/Profimedia

Dvostranačka skupina senatora Sjedinjenih Država obećala je solidarnost i oružje prilikom posjeta Kijevu u ponedjeljak, pritom upozorivši ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne pokreće novu vojnu ofenzivu na Ukrajinu.

Sve to ima malo odjeka među vojnicima koje vodi Sivi. "Imamo bunker, hranu, oružje, ostalo će doći s vremenom", priča za Times.

"Iznad zemlje, život je sumorni skup smrznutih dasaka, vreća s pijeskom i čvrste utvrde. "Čuvaj se! Snajper!" znakova ima u izobilju, a nijedan vojnik nije dovoljno glup da gurne glavu preko parapeta kako bi buljio u snježne pustoši ničije zemlje, radije koristi rovovske periskope", opisuje Times situaciju.

A zatim slijedi opis koji kao da je iz Remarquea: "Duboko u bunkeru regularne trupe u devetomjesečnoj rotaciji stvaraju određenu vrst doma. Božićne lampice se provlače kroz krevete na kat u podzemlju, peći na drva tjeraju hladnoću; kuhari sjeckaju povrće i miješaju gulaš uz police na kojima su AK-47 i RPG-ovi. A sve to upotpunjava neophodna mačka zadužena da štiti nastambu od štakora".

image
 Vadim Kudinov/Sipa Press/Profimedia

"Zemljak", kako je ratno ime poručniku, razbija idiličnu sliku. Prije tri tjedna snajper s druge strane ubio je vojnika, pogodak u glavu u tiho jutro jer je sporo prelazio plitkim dijelom rova. Par dana kasnije drugi je ranjen, "snajperski metak pogodio ga je u rame, zavrtio se ispod pancirne jakne i zarezao mu kralježnicu i pluća. Može ostati invalid. Naši protusnajperski timovi su nakon toga ubili dvojicu njihovih. I tako to ide."

Besposadne letjelice druga su smrtonosna prijetnja na bojišnici, zapovjednici ih smatraju izuzetno opasnima i navode da predstavljaju ulazak rata u novu, tehnološku fazu.

Zemljak priča kako je svaki od vojnika izgubio nešto u ovih osam godina, a vojnici mu povlađuju. "Prije šest godina napustila me žena jer je rekla da ne može više čekati da se vratim iz rata", kaže. "Odvela je kćer. Nikad je više nisam vidio. Ovo traje zauvijek", tumači.

Valentina Džuba i Halina Nevina, njezina kći, i dalje žive u posljednjoj kući do bojišnice u gradu Mar'inka, u neposrednoj blizini Donjecka, na ukrajinskoj strani. Prozore okrenute prema liniji razdvajanja su zazidale, ali metci i šrapneli i dalje ulete u kuću, posebno rano ujutro. Unatoč svemu, i dalje ne vjeruju da će Rusija pokrenuti invaziju jer bi to izazvalo krvoproliće, pričaju za Bloomberg.

Dotle se u Kijevu vode političke borbe. Bivši predsjednik Petro Porošenko, protiv kojeg je pokrenuta istraga za veleizdaju jer je kupovao ugljen od proruskih separatista, vratio se u zemlju u ponedjeljak. Državno odvjetništvo zatražilo je njegovo uhićenje ili jamčevinu od 30 milijuna eura. U jeku međunarodnih rasprava o budućnosti Ukrajine, predsjednik Volodimir Zelenski izaziva unutarnju političku krizu. I prije eskalacije krize, popularnost bivšeg televizijskog komičara, koji je postao predsjednikom, bila je u slobodnom padu. Zatim su uslijedili pregovori o Ukrajini bez njegovog sudjelovanja što je imalo dodatni negativni utjecaj na podršku javnosti. Sukob s Porošenkom, koji je bio jednako neuspješan u rješavanju pobune, teško da će pomoći, prije je riječ o potezu očajnika koji gubi tlo pod nogama. Jer, Porošenko, zastupnik u Radi (ukrajinski parlament) i njegovi pobornici sada optužuju Zelenskog da je gori autokrat od Viktora Janukoviča, bivšeg predsjednika koji je bio ruska marioneta i zbog čije odluke da ne potpiše sporazum o suradnji s EU je izbila pobuna 2014. godine.

image

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

 Bertrand Guay/Afp/Profimedia

"Vlast je zbunjena i slaba. Umjesto da se bori protiv Putina, pokušava se boriti protiv nas", grmi bivši predsjednik, optužujući nasljednika da je naredio njegov kazneni progon kako bi "skrenuo pozornost" sa stvarnih problema u zemlji.

"Kad se ujutro probudim, a krov i prozori su netaknuti, kažem neka je slava Bogu", priča Džuba koja odbija napustiti kuću. Kći je bila prve godine rata u Rusiji, a onda se vratila da bude uz majku. Koja je na rubu da izgubi nadu i dvoji da će dočekati završetak sukoba ili vidjeti nećaka koji je na drugoj strani bojišnice.

Toliko je daleko bojišnica od kijevskih političkih sukoba.

image

Prizor s bojišnice

 Sergey Averin/Sputnik/Profimedia

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Profimedia

Izvorni autor: Željko Trkanjec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.