Ukrajinske snage se vjerojatno suočavaju s dezerterstvom - britansko izvješće

19.06.2022. 12:30:00

Ruske i ukrajinske snage vjerojatno se suočavaju s "promjenjivim" borbenim moralom i dezerterstvom, objavilo je britansko ministarstvo obrane u izvješću na temelju informacija britanskih obavještajnih službi, prenosi u nedjelju njemačka agencija dpa.

"Ukrajinske snage su vjerojatno pretrpjele dezerterstva u posljednjih nekoliko tjedana, no ruski borbeni moral vrlo vjerojatno i dalje je problematičan", napisalo je ministarstvu na Twitteru u najnovijem izvješću.

Nastavljaju se slučajevi u kojima čitave ruske jedinice odbijaju izvršavati naređenja, ali i slučajevi u kojima dolazi do sukoba između časnika i njihovih vojnika, dodaje ministarstvo.

"Čimbenici koji doprinose niskom ruskom borbenom moralu uključuju loše vodstvo, ograničene mogućnosti za rotaciju jedinica iz sukoba, vrlo velike žrtve, iscrpljenost od borbe, lošuz logistiku i teškoće s isplatom plaća", napisalo je ministarstvo.

Obje su strane "nastavile topničko granatiranje" sjeverno, istočno i južno od Sjeverodonecka u posljednjih nekoliko dana, uz "sitne promjene na crti bojišnice", navodi se.

Britanska vlada redovito objavljuje vojna izvješća otkako je počeo rat u Ukrajini.

Moskva optužuje London da provodi ciljanu kampanju dezinformiranja javnosti. 

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.