Umro Mladićev suradnik i vođa bosanskih Srba Manojlo Milovanović kojeg je Hrvatska tražila zbog ratnih zločina

09.10.2019. 20:12:00

NALOŽIO RAKETNI NAPAD NA NOVU GRADIŠKU

Umirovljeni general vojske bosanskih Srba Manojlo Milovanović, za kojim je tragala Hrvatska pod sumnjom da je počinio ratne zločine, umro je u Banjoj Luci, izvijestili su u srijedu lokalni mediji u BiH.

Milovanović (76) je tijekom rata u BiH bio na dužnosti načelnika stožera vojske bosanskih Srba i najbliži suradnik osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića.

Milovanović je nakon rata tvrdio da Mladić nije odgovoran ni za kakve zločine, a tako je svjedočio i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Ostao je zapamćen i po tvrdnjama da minobacačkog napada na sarajevsku tržincu Markale u veljači 1994. nije ni bilo te da su deseci civila poginuli u inscerniranoj eksploziji.

Milovanović nikada nije bio optužen u BiH za ratne zločine što ih je počinila vojska bosanskih Srba, no zato je istraga protiv njega vođena u Slavonskom Brodu, a županijski sud za njim je 2014. godine raspisao i tjeralicu.

Sumnjičilo ga se da je naložio raketni napad na Novu Gradišku 19. rujna 1995. 

Kako nije napuštao BiH, Milovanović nije ni bio dostupan hrvatskom pravosuđu, a lokalnim je medijima izjavio kako ne snosi krivnju ni za kakve zločine.

"Tvrdi se kako sam ja izdao zapovijed generalima (vojske RS) Taliću, Kelečeviću i trojici pukovnika, tako da nas je u tom papiru šest 'upetljano' zbog neke rakete", kazao je Milovanović, objašnjavajući kako se svu šestoricu tereti da su namjeravali gađati civilno stanovništvo.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je povodom Milovanovićeve smrti izjavio kako je njegova smrt "gubitak za cijeli srpski narod", dok ga je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović nazvala "hrabrim i časnim generalom". 

Izvor: dd/h/Direktno.hr/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.