Upisi u srednje škole za školsku godinu 2023./2024.: Novi programi i jedinstveni prijemni ispit

28.06.2023. 10:25:00

Početak prijava za upis u srednje škole za školsku godinu 2023./2024.

Upis u prvi razred srednje škole za školsku godinu 2023./2024. je pred vratima, a učenicima se pruža mogućnost odabira između 48.753 slobodnih mjesta u ukupno 445 škola diljem zemlje. Prijave za željene programe kreću već u srijedu i trajat će do 7. srpnja, a postupak se obavlja elektronski putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, koji se nalazi na stranici https://srednje.e-upisi.hr.

Novi smjerovi i programi koji se uvode u 35 obrazovnih ustanova

Raznolikost obrazovnih programa također se proširuje, budući da 35 obrazovnih ustanova uvodi nove smjerove koji do sada nisu bili dostupni. Uz tradicionalne gimnazijske, strukovne, likovne i glazbene programe, ove škole kombiniraju postojeće programe ili predstavljaju potpuno nove obrazovne programe. Primjerice, Srednja škola Arboretum Opeka u Vinici kombinirat će program konobara sa srodnim programom kuhara, dok Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik zamjenjuje program poslovnog tajnika novim programom web dizajnera. U sektoru Turizma i ugostiteljstva posebno je odobreno mnogo eksperimentalnih programa.

Jedinstven prijemni ispit: Smanjenje stresa za učenike

Jedna od promjena koja će olakšati proces prijavljivanja je jedinstveni prijemni ispit. Od 3. do 6. srpnja, osam zagrebačkih gimnazija i karlovačka gimnazija provodit će prijemni ispit iz istog predmeta za upis u isti obrazovni program. Rezultati ispita bit će priznati među ovim školama, što znači da učenici neće morati polagati isti ispit u više škola ili isti predmet u različitim školama. Time se smanjuje stres i olakšava proces prijavljivanja.

Struktura srednjih škola i broj mjesta za upis

Važne datume za upisne rokove treba imati na umu. Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja, a okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja.

Prijavni rokovi i raspored za ljetni i jesenski upisni rok

Prijave za jesenski rok bit će otvorene od 21. do 25. kolovoza, a rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, dok će objava slobodnih upisnih mjesta biti 30. kolovoza.

Naknadni upisni rok bit će održan od 1. do 29. rujna za one koji nisu ostvarili pravo na upis ni u ljetnom ni u jesenskom roku.

Izvorni autor: PDN/HRT/Foto:Ilustracija/Srednja škola/Ruđer

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.