Upozorenje na iznimne prometne izmjene i sigurnost školaraca na cestama

07.09.2023. 08:32:00

Izvanredni prometni događaji obilježavaju trenutno stanje na cestama diljem Hrvatske, a vozači se također pozivaju na pojačani oprez zbog početka nove školske godine. Evo najnovijih informacija o prometnim izvanrednostima i savjetima za sigurnost školaraca na cestama:

Prometne izvanrednosti:

  1. Autocesta A3 Bregana-Lipovac: Na čvoru Sv. Nedjelja, vozači trebaju voziti s ograničenjem brzine od 40 km/h zbog prisutnosti životinje (psa) na cesti.

  2. Autocesta A6 Rijeka-Zagreb: Na 46. kilometru između čvorova Delnice i Vrata, zbog prometne nesreće unutar zone radova na vijaduktu Golubinjak, kolnik u smjeru Rijeke je zatvoren. Promet se odvija dvosmjerno kolnikom u smjeru Zagreba uz ograničenje brzine od 40 km/h.

  3. Jadranska magistrala (DC8): Zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilima i motocikle između Senja i Karlobaga. Između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, zabrana također vrijedi za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

  4. Autocesta A1: Na dijelu između vijadukta Božići i tunela Bristovac vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog olujnog vjetra.

  5. Državna cesta DC544: Zbog radova na izvanrednom održavanju u naselju Gudovac, promet će odvijati jednim trakom od 07:00 do 17:00 sati uz regulaciju semaforima do 15. rujna.

Zatvorene dionice državnih cesta:

Niz dionica državnih cesta bit će zatvoren zbog radova do određenih datuma. Molimo vozače da prate obilazne rute i upute na putu.

Izvanredni prijevoz:

Izvanredni prijevoz iz luke Gaženica prema Vjetroparku Bruvno ima planirane polaske do 15. rujna. Ruta uključuje više cesta i autocesta, pa budite svjesni ovog izvanrednog prijevoza na vašoj ruti.

Sigurnost školaraca na cestama:

S obzirom na početak nove školske godine, vozače pozivamo na pojačani oprez u blizini škola i vrtića te na svim cestama koje vode prema njima. Evo nekoliko savjeta za vozače i djecu:

Vozači:

  • Pojačajte oprez u blizini pješačkih prijelaza.
  • Pazite na djecu koja hodaju uz cestu.
  • Upozorite na svoju prisutnost zvučnim signalom u slučaju opasnosti.
  • U blizini škola i vrtića vozite s ograničenjem brzine od 40 km/h.
  • Poštujte prometne znakove i pravila.

Djeca:

  • Nikada ne pretrčavajte cestu.
  • Ne izlazite na cestu između parkiranih automobila.
  • Koristite nogostup ili pješačku stazu.
  • Cestu prelazite samo na pješačkom prijelazu.
  • Pogledajte lijevo i desno prije nego pređete cestu.
  • Budite pažljivi i ne ometajte promet.

Roditelji:

  • Obavezno koristite sigurnosni pojas i odgovarajuću auto-sjedalicu za svoje dijete, ovisno o visini.
  • Upozorite svoju djecu na najvažnija prometna pravila i opasna mjesta na putu do škole.

Pazite jedni na druge na cestama i zajedno doprinesimo sigurnijem okruženju za sve sudionike u prometu.

Izvor: HAK/PDN/Foto:snimka zaslona/HAK

Izvorni autor: PDN/HAK

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.