USIDREN KOD SPLITA Američki nosač aviona na nuklearni pogon uplovio u hrvatske vode: Evo kako izgleda grdosija duga više od 300 metara

11.02.2022. 10:43:00

Nakon što je Vlada jučer dala odobrenje u hrvatske vode uplovio je američki nosač aviona na nuklearni pogon - USS Harry S. Truman

USS Harry S. Truman (CVN 75), s fregatom Kraljevske norveške ratne mornarice HNoMS Fridtjof Nansen (F310), usidrit će se danas u Splitu, objavilo je američko veleposlanstvo.

'To je uzbudljiva prilika za posade obaju brodova da upoznaju stanovnike Hrvatske te da dožive njezinu povijest i slikovit krajolik', rekao je kontraadmiral Curt Renshaw, zapovjednik Osme udarne skupine nosača.

'Nedavno smo s našom saveznicom Hrvatskom, u okviru Sjevernoatlantskog saveza, sudjelovali u vježbi Neptune Strike 22 i veselimo se što ćemo s našim domaćinima provesti vrijeme na obali', kazao je.

Posjet luci bit će i prilika da mornari iskuse što nudi Hrvatska i ojačat će odnos s hrvatskim građanima, ističu u veleposlanstvu. Naime posada u Splitu sudjelovat će u humanitarnoj akciji u Dječjem domu Maestral, a imat će i organizirane turističke ture.

'Ovaj posjet splitskoj luci bit će ključan za demonstraciju naše odlučnosti s američkim partnerima i saveznicima na Jadranu', rekao je kapetan Gavin Duff, zapovjedni časnik nosača aviona 'Harry S. Truman'.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Foto čitatelja

Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman već je 2015. bio usidren kod Splita. U službi je od 1996. godine i jedan je od nosača zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača zrakoplova na svijetu, veličine kao tri nogometna igrališta. Dugačak je preko 300 metara i širok preko 40 metara, s gazom od 12 metara. Pogone ga dva Westinghouseova nuklearna reaktora te omogućuju postizanje brzine od preko 30 čvorova. Bez ponovnog punjenja može ploviti tri milijuna milja, gotovo 25 godina.

Ime je dobio po poslijeratnom američkom predsjedniku Harryju S. Trumanu, a poznat je i pod nazivom Lone Warrior (Usamljeni ratnik).

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Foto čitatelja

Godine 2015., kada je bio u Hrvatskoj, naoružanje nosača činili su borbeni avioni tipa F/A – 18 Hornet i Superhornet, helikopteri SH-60 Seahawk te zrakoplovi za elektroničko izviđanje i rano upozorenje E-2 Hawkeye. Za protuzračnu obranu koristi rakete Sea Sparrow te protuzračni sustav Phalanx, u kojem su spregnuti radar i višecjevni protuzračni top.

 

Američki nosač aviona Harry S. Truman uplovio pred Split

  •  

Američki nosač aviona Harry S. Truman uplovio pred Split

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.