Uskok pokrenuo istragu protiv petorice: U RH prokrijumčarili i prodali 54 tone duhana

22.09.2022. 12:39:00

CRNA KRONIKA IZ NJEMAČKE

Muškarce u dobi od 23, 54, 37, 31 i 60 godina, koje tereti da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine

Zbog sumnje da su se zločinački udružili te iz Njemačke u Hrvatsku prokrijumčarili i ilegalno prodali više od 54 tone sitno rezanog duhana, čime su državni proračun oštetili za 47 milijuna kuna, Uskok je pokrenuo istragu protiv petorice muškaraca koji su privedeni, od kojih je za dvojicu zatražio istražni zatvor, prenosi 24sata .

Iz Uskoka su u četvrtak priopćili da su na temelju kaznene prijave varaždinske policije donijeli rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenih u dobi od 23, 54, 37, 31 i 60 godina, koje tereti da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine, oba u sastavu zločinačkog udruženja.

Navode da je prvoosumnjičeni od veljače do 20. rujna ove godine na području Zagreba i Ljubešćice povezao ostale na kupnji većih količina suhog duhana u Njemačkoj te njegovim unošenjem u Hrvatsku preko Slovačke, Mađarske i Slovenije, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave (obračuna i plaćanja trošarine).

U okviru realizacije plana, prvoosumnjičeni je odredio uloge ostalih okrivljenika te osiguravao novac za kupovinu prešanog duhana u listu, koja se odvijala putem njegove tvrtke sa sjedištem u Slovačkoj, a koordinirao je i organizirao preuzimanje i prijevoz duhana te osiguravao da se uz korištenje neistinite dokumentacije ilegalno unosi u Hrvatsku.

Pritom je drugookrivljeni s predstavnicima tvrtke iz Njemačke dogovarao količine i nabavnu cijenu duhana te njegov prijevoz do skladišnog prostora u Bratislavi, koji je prvookrivljeni prethodno iznajmio u tu svrhu.

Ostala dvojica osumnjičenih su osiguravali teretna i priključna vozila za prijevoz duhana, koji je potom četverookrivljeni preuzimao u skladištu u Bratislavi i dovozio ga u Hrvatsku te ga zajedno s trećeokrivljenim prevozio do skladišta u Zagrebu, gdje su istovarivali prešani duhan, skladištili, pakirali i pripremali za prodaju te ga isporučivali kupcima koje je prvookrivljeni prije toga pronalazio.

Na opisani način okrivljenici su iz Njemačke u Hrvatsku u najmanje pet navrata prokrijumčarili najmanje 54,7 tona suhog duhana u listu, a prodajom na ilegalnom tržištu su na ime neplaćenih trošarina oštetili državni proračun za najmanje 47 milijuna kuna.

Prodajom tako uvezenog duhana ostvarili su protupravnu korist od najmanje 2,7 milijuna kuna, a novac su sukladno svojim ulogama i prethodnom dogovoru međusobno podijelili.

Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Iz varaždinske policije priopćili su da su pretražili stanove, kuće, vozila, poslovne prostore te skladišta na području Varaždinske županije i Zagreba kojima se koriste osumnjičeni, a gdje je pronađena i privremeno oduzeta razna poslovna dokumentacija, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica i drugo. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predani su pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke.

Izvor: 24sata/Foto: MUP / ILUSTRACIJA

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.