USKOK zatražio istražni zatvor za sve uhićene: ‘Muljali su i sa studentskim ugovorima‘

17.11.2021. 11:38:00

USKOK se službenim priopćenjem oglasio o jučerašnjoj akciji u kojoj je uhićeno petero ljudi. Policajci iz PNUSKOK-a jučer su u ranim jutarnjim satima, po nalogu USKOK-a, uhitili bivšu zamjenicu zagrebačkoga županijskog državnog odvjetnika Mirelu Alerić Puklin, njezina navodno sada već bivšega supruga, poduzetnika Gorana Puklina, bivšu članicu Uprave Agrokora, a sada optuženicu u tome predmetu Pirušku Canjugu, bivšega direktora Sektora logistike u Hrvatskoj lutriji Željka Fadljevića i Tomislava Gligoru, vlasnika i direktora brzorastuće IT tvrtke Fleksbit d.o.o.

USKOK je u priopćenju iznio i dosad nepoznat detalj; sumnjaju da je suprug bivše tužiteljice, Goran Puklin, muljao i sa studentskim ugovorima.

Kako navode, za sve uhićene tražit će istražni zatvor. Njihovo priopćenje niže prenosimo u cijelosti:

- USKOK je, na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1973., 1965., 1974., 1975., 1985.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od početka studenog 2018. do sredine veljače 2019. godine u Zagrebu, kao zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu (u daljnjem tekstu: ŽDO), zadužena za postupanje u predmetu protiv više okrivljenika, među ostalima protiv II. okr. i drugih zbog gospodarskih kaznenih djela na štetu jednog trgovačkog društva, na traženje II. okr. te u dogovoru s III. okr., svojim suprugom i poznanikom obitelji od II. okr., i posredstvom njega upućivala i dostavljala joj za tu svrhu važne informacije o stanju predmeta, o postupanju i namjeravanom postupanju državnog odvjetništva i u predmetima u kojima je postupanje tajno. U okviru navedene dužnosti I. okr. je imala pristup podacima iz svih kaznenih predmeta ŽDO-a formiranih radi ocjene postojanja kaznene odgovornosti odgovornih osoba tog trgovačkog društva, te je II. okr., u skladu sa stanjem pojedinog predmeta, davala upute o načinu i sadržaju obrane te je obavještavala o radnjama koje bi trebala poduzeti da bi otklonila svoju kaznenu odgovornost. Pored toga, dostavljala joj je i podatke o državnoodvjetničkim postupanjima prema drugim okrivljenicima ili potencijalnim okrivljenicima, kako bi II. okr. te podatke učinila dostupnima tim osobama.

Nadalje, u razdoblju od početka ožujka 2018. do prosinca 2019. godine, u Zagrebu, IV. okr. je kao direktor Sektora logistike u trgovačkom društvu Hrvatska lutrija d. o. o. te istovremeno prikriveno postupajući i u svojstvu tajnog člana jednog trgovačkog društva (u daljnjem tekstu: TD), u cilju da tom trgovačkom društvu u postupcima javnih nabava osigura status jedinog valjanog ponuditelja i tako mu omogući dobivanje i ugovaranje poslova s Hrvatskom lutrijom, najprije sa preostalim predstavnicima TD-a, i to III. okr. kao tajnim članom TD-a i V. okr. kao direktorom TD-a, utvrdio profil stručnih osoba kojima je raspolagalo TD, a potom i dogovorio dokaze sposobnosti koje će svi zainteresirani gospodarski subjekti morati ispuniti da bi mogli sudjelovati u postupcima javne nabave za pružanje IT usluga Hrvatskoj lutriji kao naručitelju. Pritom su dogovorili i kriterije za bodovanje dostavljenih ponuda zainteresiranih gospodarskih subjekata i te kriterije prilagodili profilu i radnom iskustvu stručnjaka na dispoziciji TD-a. Sukladno dogovoru, V. okr. je njihove zajednički sastavljene ponude u ciljanim postupcima javne nabave podnosio naručitelju, nakon čega je IV. okr. postupajući kao direktor Sektora logistike u Hrvatskoj lutriji, u cilju realizacije opisanog dogovora određivao da upravo stručnjaci na dispoziciji TD-a u postupku evaluacije ponuda nose dodatne bodove ili je kao uvjet za participaciju u postupku javne nabave navodio potvrde i licence na raspolaganju TD-u. Slijedom toga je TD, po objavi više predmetnih nabava, bilo jedini ponuđač ili jedini ponuđač koji je zadovoljavao tražene uvjete te je Hrvatska Lutrija s TD-om po okončanim postupcima sklapala ugovore. Na opisani način je Hrvatska lutrija kao investitor TD-u dodijelila javne nabave IT usluga u vrijednosti od 8.299.437,50 kuna.

Osim toga, u razdoblju od prosinca 2018. do ožujka 2019. u Zagrebu, III. okr. je postupajući kao voditelj službe marketinga u jednom trgovačkom društvu i koristeći okolnost da je u okviru obavljanja tih poslova bio ovlašten na trošak trgovačkog društva odlučiti o angažiranju studenata za obavljanje povremenih administrativnih poslova u tom društvu, zatražio od četiri studentice da u Studentskom centru u Zagrebu (u daljnjem tekstu: SC) preuzmu ugovore o obavljanju studentskog posla u kojima će to društvo navesti kao poslodavca. Potom je, iako nisu obavile nikakav posao, djelatnicima računovodstva neistinito prikazao da su po njegovom nalogu obavile administrativni posao, na temelju čega je društvo posredstvom SC-a isplatilo studenticama ugovorene honorare, koje su mu one, sukladno njegovim uputama, predavale u gotovini, u cijelosti ili umanjene za 300 kuna. Na taj način III. okr. je pribavio nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 19.400,00 kuna, dok je društvu pričinio štetu u ukupnom iznosu od 23.601,88 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, objavio je USKOK.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Jutarnji HR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.