Uskoro bi nas mogli preplaviti krivotvoreni euri. Stručnjaci objasnili kako prepoznati lažnjake

02.01.2023. 09:17:00

Najčešće se krivotvore novčanice od 50 eura

Hrvatska se jučer oprostila od kune i okrenula prema euru kao službenoj valuti. No, ovaj važan događaj sa sobom donosi i mogućnost za velik broj lažnih nvovčanica na tržištu. Štoviše, piše HRT, u zemljama koje su uvodile euro broj takvih novčanica bio je udvostručen. Osim toga, očekuje se i rast broja lažnih kovanica.

Najčešće se krivotvore novčanice od 50 eura. Iz policije upozoravaju građane da novčane transakcije obavljaju preko financijskih institucija jer su jedini siguran način. A objasnili su i kako prepoznati lažnu novčanicu jer oni koji su u dobroj vjeri primili krivotvoren novac mogu biti kažnjeni, prenosi Telegram.hr.

Novčanice trebaju šuškati

Najvažnija je zaštita sam papir, koji je izrađen od pamuka, a originalna novčanica morala bi šuškati i imati oznake koje možemo vidjeti bez povećala, infracrvenog svjetla i UVE svjetiljke. Među njima su vodeni znak i zaštitna nit.

“U papir je ugrađena zaštitna nit. Kada se gleda prema izvoru svjetlosti vidi se cijela nit, dok se gleda površinski, nit je isprekidana” objasnio je Željko Brkić iz MUP-a.

“Treba ih gledati prema izvoru svijetla, vidi li se prozirni registar, hologram, zaštitna nit i vodeni znak.Nakon toga trebamo zaokretati da vidimo druge elemente: postoji li prelijevajuće boje, prelijevajuća nit. Tako će naši građani biti sigurni da nisu primili krivotvorinu”, nadovezao se Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac Hrvatske narodne banke.

Pažnju posvetiti kovanicama

Krivotvoren novac uglavnom se podmeće u mjestima gdje se često obavlja razmjena poput kafića, klubova i tržnica. Stiga, upozoravaju u policiji, na takvim mjestima ne bi trebalo kupovatu nove valute.

“Za razliku od novčanica gdje imamo istu stranu lica i naličja za sve zemlje, kod kovanica imamo nacionalne strane gdje svaka zemlja ima motive na nacionalnoj strani. Tu imamo strahovito puno kovanica na naličiju koje će se teško prepoznavati. Zato pažnju trebamo posvetiti kovanicama”, govori Mavriček.

S turistima dolazi lažni novac

Dodaje da se prosječno se na mjesec u Europi otkrije 35 tisuća krivotvorenih novčanica. Godišnje ih je u optjecaju 420 tisuća, a najčešće su izrađene u zemljama jugoistočne Europe. Kazna za prekršitelje je do 10 godina zatvora. A s obzirom na to je Hrvatska turistička zemlja, očekuje se rast broja krivotvorenih eura na tržištu.

“Procjenjujemo da će se iz opticaja i naših pričuva povući ukupno 500 milijuna komada novčanica i oko 5200 tona kovanog novca, odnosno procjenjujemo da će se vratiti oko milijardu i 140 milijuna kovanica” kazao je Mavriček.

Izvor: Telegram.hr/PDN/FOTO:Ilustracija/MUP

Izvorni autor: PDN/Telegram.hr/Hana Ivković Šimičić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.