Ustavni sud odbio žalbu udruge UIO: DIP može proizvoljno tumačiti zakon i zabraniti promatranje izbora, iako to ne postoji u zakonu

05.01.2020. 13:00:00

U subotu 4. siječnja, samo dan prije početka drugog kruga predsjedničkih izbora, Državno izborno povjerenstvo je uskratilo udruzi U ime obitelji pravo na promatranje izbora tvrdeći da je udruga nepristrana. Udruga U ime obitelji istoga je dana pripremila i uputila žalbu Ustavnom sudu u kojoj naglašava da zadovoljava sve uvjete propisane u Obvezatnim uputama DIP-a za praćenje izbora u Gradu Zagrebu, DIP-u i APIS-u.

Iz udruge su također istaknuli kako su u pet godina praćenja izbora, tijekom svakog izbornog ciklusa javno dali svoje viđenje predsjedničkih kandidata, liste kandidata za Hrvatski sabor i na lokalnim izborima. Isto su učini i u prvom krugu ovih predsjedničkih izbora, a tada DIP nije reagirao.

Ustavno sud je u nedjelju 5. siječnja odbio žalbu udruge U ime obitelji, a obrazložene USUD-a se može svesti na tvrdnju kako Državno izborno povjerenstvo ima pravo proizvoljno tumačiti zakon i oduzeti pravo promatranja izbora.

USUD u obrazloženju navodi kako je “upravo na ovlaštenim državnim tijelima zadatak tumačenja zakona”, te odbija tvrdnju udruge U ime obitelji da joj je bez pravne osnove zabranjeno praćenja izbora zato što je je DIP “u osporenom rješenju mjerodavno pravo citirano u točki 5. obrzaloženja, a u kojoj se navodi pravo promatranja imaju “promatrači nevladinih udruga registriranih u Republici Hrvatskoj kao udruga koje djeluju na području neovisnog promatranja izbora i/li promicanja ljudskih i građanskih prava”.

Izvor: narod.hr/Foto:HINA/ Daniel KASAP/ dk

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.