Vakula najavljuje: Nastavlja se toplinski val, mogući su rekordi

14.09.2020. 19:01:00

Do četvrtka se nastavlja stabilno vrijeme - suho, sunčano i iznadprosječno toplo, u mnogim mjestima čak i vruće, kao rijetko kada u ovom dijelu godine, uz mjestimičan nastavak toplinskog vala

Dalmaciju su pogodile iznimno visoke temperature posljednjih dana, a u Splitu je bilo čak 33,2 stupnja Celzijusova što je najveća temperatura za taj datum još od 2008. godine, otkrio je Zoran Vakula za HRT te nadodao kako nas čeka još malo visokih temperatura.

- U prvoj polovini novog tjedna moguća je još poneka temperaturna zanimljivost, ponegdje možda čak i rekordna temperatura zraka za pojedini dan, kao i srednja temperatura za višednevno razdoblje u ovome desetodnevlju - rekao je Vakula.

Do četvrtka se nastavlja stabilno vrijeme - suho, sunčano i iznadprosječno toplo, u mnogim mjestima čak i vruće, kao rijetko kada u ovom dijelu godine, a i tako kasno u godini - uz mjestimičan nastavak toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. 

U drugom dijelu tjedna će biti svježije, najprije u kopnenom području, zatim i na Jadranu. Osvježenje će donijeti dolazak frontalnog poremećaja s kojim je velika vjerojatnost pljuskova i grmljavine, a ne smije se isključiti ni mogućnost tuče.

Do srijede stabilno pa promjena

Na Jadranu će i utorak i srijedu biti obilje sunčana vremena i zadržat će se vruće. Umjerene bure i maestrala bit će u utorak, a u srijedu uglavnom pod Velebitom. Četvrtak će biti nestabilan pa će uz jači razvoj oblaka mjestimice biti pljuskova i grmljavine, no ipak će se u dosta predjela zadržati suho vrijeme. Krajem dana i u noći na petak zapuhat će jaka bura.

U unutrašnjosti četvrtak vrlo promjenljiv uz povremenu kišu i grmljavinu, lokalno moguće i izraženije pljuskove te pad temperature koji će u večernjim satima biti pojačan umjerenim do jakim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom. No do četvrtka pretežno sunčano i vruće uz uglavnom slab vjetar, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Izvor: Ricardo Kulušić/24sata/Foto: Foto: Igor Soban/PIXSELL

Izvorni autor: Zoran Vakula/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.