VAKULA NEMA DOBRE VIJESTI! ‘Danima imamo prezagrijanu podlogu, valja se pripremiti na te nepodopštine idućih mjeseci’

03.06.2022. 19:09:00

Meteorolog Zoran Vakula nakon jučerašnjeg nevremena koje je poharalo Zagorje kaže da je atmosfera i dalje nestabilna te da su nevremena danas i u noći moguća, no manjeg intenziteta.

“Mi već danima imamo prezagrijanu podlogu. Toplina i vlaga od kiše koja je pala isparava. Dolazi i vlažniji zrak zbog frontalnih poremećaja u blizini tako da ni prvi ni zadnji put, nažalost, imamo sezonu s vremenskim nepodopštinama. Valja se pripremiti na te nepodopštine i olujne procese ne samo sljedećih dana već tjedana, vjerojatno i mjeseci”, rekao je Vakula za HRT.

Što se tiče prognoze za ljeto, Vakula kaže da će biti iznadprosječno toplo.

“Vjerojatno, općenito rečeno, bit će manjka oborine. No, u tim tjednima i mjesecima s višom temperaturom od prosjeka imat ćemo i hladnijih valova. Pogotovo prije dolaska tog hladnijeg zraka, imat ćemo oluja kao što smo već imali. To je život na koji se moramo naviknuti ili preko osiguranja ili zaštitnim mrežama ili nečim trećim, rekao je HRT-ov meteorolog.

Nevrijeme praćeno snažnom tučom najteže je pogodilo područje gradova Oroslavja i Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska sela, uzrokovao je veliku štetu na usjevima i vinogradima.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Screenshot HRT

Izvorni autor: HRT/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.