Vandali ponovo oskrnavili spomenik IX. bojne HOS-a u Splitu: Petokraka i natpis 'fašisti' osvanuli na murale

21.10.2024. 14:05:00

Spomenik IX. bojne HOS-a u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu ponovno je bio na meti vandala, koji su ga oskvrnuli petokrakom i uvredljivim natpisom "fašisti". Sličnu sudbinu doživio je i mural posvećen irskom dragovoljcu Domovinskog rata Thomasu Crowleyju, na kojem je također nacrtana zvijezda petokraka.

Foto: Dalmatinski portal

Ovaj incident, nažalost, nije izoliran slučaj, što je potvrdio i Mile Ćuk iz Udruge IX. bojne HOS-a: "Ja sam siguran da ovo nisu učinili pravi Hrvati, branitelji, domoljubi, ni oni koji idu u crkvu. Ovo su ljudi koji ne vole Hrvatsku", izjavio je za Dalmatinski portal.

Na pitanje sumnja li na počinitelje, Ćuk je odgovorio: "Ima tih ljevičarskih organizacija, desničarske sigurno nisu, one neće petokraku na spomenik hrvatskom branitelju."

Ovo je, podsjetimo, već treći put da je spomenik IX. bojne HOS-a vandaliziran. Posljednji sličan incident dogodio se prije godinu dana, kada je nepoznata osoba pomoću ljestava pokušala čekićem uništiti grb HOS-a na spomeniku.

Udruge veterana IX. bojne HOS-a i Savez Udruga HOS-a tada su izrazili tugu i razočaranje zbog napada na spomenik, ističući da je to uništavanje uspomene na hrabre ratnike koji su se borili za slobodu Hrvatske.

Thomas Crowley, čiji je mural također oskrnavljen, bio je irski dragovoljac koji se priključio obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Nakon dolaska u Hrvatsku, pridružio se IX. bojni HOS-a “Rafael vitez Boban”. Borio se na brojnim bojištima, uključujući Novljansko, Jasenovačko, Livanjsko, i Mostarsko, te sudjelovao u operacijama Maslenica, Škabrnja i južno bojište. Više puta ranjavan, Crowley je poginuo nesretnim slučajem 10. lipnja 1995. godine.

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Dalmatinski portal

Izvorni autor: PDN/Dalmatinski portal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.