Večernji list – srbijanski kapital u službi ‘regiona’

27.06.2021. 11:23:00

Ako je Večernji list do relativno donedavno i bio percipiran kao jedini ne-lijevi mainstream medij u Hrvatskoj, sve više čitatelja počinje naslućivati stvarnu vlasničku strukturu ovog “hrvatskog dnevnog lista”.

Jedan od njih (podatci poznati uredništvu) marljivo je prikupio podatke o temama Večernjakovih članaka i dostavio ih Narod.hr-u. U razdoblju od samo mjesec dana, od 10. svibnja 2021. do 10. lipnja 2021., taj je medij na naslovnoj stranici promovirao više od 50 članka koji su vezani za neke teme iz Srbije i o Srbima. Uz Večernjakov portal, iste teme nameću i njemu afilirani 24sata.hr i vecernji.ba.

Do 6 tema o Srbiji u danu

Naime, u navedenom je razdoblju Večernjak gotovo svaki dan donosio od 2 ili 3 do čak 6 tema vezanih uz Srbiju po danu. Hrvatski su se čitatelji tako proteklih mjesec dana mogli oplemenjivati člancima o energičnim srpskim natjecateljima, srpskoj mafiji, reakcijama Srba na Eurosong pa čak i onom o “zaboravljenom nogometašu s ovih prostora“, kako Večernji list opisuje srpskog nogometaša koji je 91. sudjelovao u napadu na Vukovar.

Večernjakovo uredništvo očito nije zaboravilo ni jugonostalgičare za koje je posebno prenosilo vijesti o emotivnim trenutcima obitelji Broz, dok se o Riječanki Marini Perazić govorilo kao o ženi za kojom su uzdisali muškarci Jugoslavije.

Večernjakovo bombardiranje srbijanstvom

U svibnju se moglo čitati i o Vučićevom okršaju s BBB, udovici Đorđa Balaševića, atraktivnim Srpkinjama, o večeri beogradskog glumca, eksploziji u Čačku, o obilježavanju titoističkih obljetnica u Beogradu itd.

Istini za volju, ima tu i naizgled neutralnih tema poput one o presudi srpskom ratnom zločincu Mladiću. U taj se članak, međutim, odmah ubacuje i vijest da su malom dvogodišnjem Ratku ustaše 1945. ubile oca Neđu. Je li na djelu (in)direktna ekskulpacija ili neutralno prenošenje relevantnih činjenica, presudite sami.

Relevantno, pak, ostaje to da jedan hrvatski medij svakodnevno nameće hrvatskoj javnosti teme iz “srpskog sveta”, kao da još uvijek svi zajedno živimo u istoj državi, bivšoj velikosrpskoj Jugoslaviji.

“Region” kao nastavak dvostoljetne srpske politike

Ovakvom (ne)suptilnom agendom ustrajno se i dosljedno pokušava provoditi nasilna regionalizacija i približavanje hrvatskog i srpskog medijskog prostora. I to ne u smislu stvaranja tako potrebne kulture dijaloga i pomirenja. Nego u smislu ustrajne i dosljedne politike koju tvorci srpskih političkih nastojanja provode već 200 godina.

Osmišljeno promoviranje kulture “regiona” i balkanštine nikako ne doprinosi zacjeljivanju hrvatsko-srpskih odnosa. Jer iza svake agende stoji jasna ideologija. Pravo zacjeljivanje, međutim, jedino je pomirenje u istini.

Tko i iz kojeg razloga kreira jugoslavensku kulturu i mentalitet u hrvatskom medijskom prostoru?

Ukoliko je Večernjak postaje vlasništvo srpske medijske grupacije, o čemu smo već pisali, utoliko se odgovor nameće sam od sebe.

Podsjetimo, Večernji list pokrenut je 1959., a nakon raspada Jugoslavije Hrvatska ga preuzima 1990. godine. Većinski vlasnici bili su Fond za privatizaciju i Fond Mirovinskog osiguranja koji su ga pod sumnjivim okolnostima prodali 1998. godine. Naime, Večernji list preuzela je tvrtka s Djevičanskih otoka Caritas Fund Ltd., osnovana samo nekoliko dana prije. Od 2001. godine Večernjim listom upravlja austrijska Styria Medien AG odnosno Katholischer Medien Verein Privatstiftung (“Privatna katolička medijska zaklada”) o kojoj se malo zna, osim da je suprotno imenu izrazito liberalnih nadahnuća i nije bliska Crkvi.

Prije dvije godine Styria je najavila kako je započela proces prodaje 25 posto udjela Styria Media Internationala u Adria Mediji Zagreb, te beogradska Adria Media Grupa preuzima stopostotno vlasništvo u Adria Mediji Zagreb.

U ovom trenutku AMG je, između ostaloga, vlasnik srpskog ekstremističkog tabloida Kurir koji redovito Hrvate proziva za navodno ustaštvo, a iza AMG-a stoji tvrtka “Mondo Inc” d.o.o. koja je registrirana u Beogradu.

 

Izvor: Narod

Izvorni autor: dg/Foto: snimka zaslona, Večernji list; fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.