Većina bi u Jasenovac, a „nitko“ u Maceljsku šumu!

21.04.2022. 21:01:00

Pojedini hrvatski političari i politikanti  opet se natječu tko će više „suza“ pustiti prigodom obilaska Spomen područja Jasenovac.

Međutim, gotovo nitko od njih nije zainteresiran da recimo nakon Jasenovca posjeti i zapali svijeće u Maceljskoj šumi, Jazovki, Golom otoku, Staroj Gradiški, a još manje u Teznom pokraj Maribora ili Hudoj Jami, gdje je nakon završetka II. svjetskog rata od partizanske ruke stradalo na desetine tisuća žena, djece i staraca, ili pak Hrvata koji su bili „na drugoj strani“ i koje su Titovi sljedbenici bez suda i suđenja osudili na najteže kazne.

Slovenska vlada donijela je odluku kojom se masovnu grobnicu u mjestu Huda Jama kraj Laškog proglašava  kulturnim spomenikom državnog značenja.

Naime, na tom su mjestu  partizani mučili, ubili i žive zazidali na tisuće ljudi, vjerujući da se taj zločin nikada ne će otkriti.

Vijest o odluci Slovenske vlade u Hrvatskoj je prošla nezapaženo, ili bolje rečeno mediji su je jednostavno marginalizirali i prešutjeli (ali i neobično „glasni“ pojedini zastupnici u Hrvatskom saboru). Kao – to se nas ne tiče!?

Nama je već godinama isključivo „važno“ Spomen područje Jasenovac, kao da osim ustaških u II. svjetskom ratu uopće nisu postojali partizanski i ini logori u kojima se također mučilo i ubijalo nevine ljude.

Raznim pupovcima i sličnima iznimno je značajno da ih prigodom obilaska Jasenovca „slikaju“. U protivnom za ove komemoracije ne bi bili ni zainteresirani.

Dakle, ako je Huda Jama postala kulturni spomenik  državnog značenja, zašto to isto ne bi bila Maceljska šuma, Jazovka, Goli otok….?

Zašto ne bi na kraju školske godine i djeca u školi obilazila ova područja, kao da su samo u Jasenovcu mučeni i ubijani ljudi?

Mladen Pavković

Izvorni autor: PRIPREMIO:Mladen Pavković/PDN/Foto:HKV

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.