Većina novoizabranih parlamentarnih stranaka odazvat će se pozivu Plenkovića, no ima onih koji imaju svoje zahtjeve

11.07.2020. 08:45:00

Već sljedeći tjedan premijer Andrej Plenković trebao bi pozvati stranke koje su izabrane u novi saziv Sabora na sastanak u Banske dvore. Iako će se većina s kojima smo kontaktirali odazvati pozivu, ima onih koji zasad ipak neće doći u Vladu

Prema riječima glasnogovornika Vlade Marka Milića, Plenković će pozvati stranke u Vladu 'kako bi razgovarali o njihovu viđenju ključnih izazova koji su pred Hrvatskom'. Drugim riječima, tražit će se širi konsenzus uoči gospodarske krize s kojom se Hrvatska tek treba suočiti. U gotovo svim strankama s kojima smo kontaktirali potvrdili su da će se odazvati sastanku u Banskim dvorima iako im službeni pozivi još nisu stigli.

'Odazvat ćemo se, ali ćemo kasnije vidjeti o čemu će se točno raspravljati', poručili su u SDP-u, kazavši da još ne znaju tko će biti njihov predstavnik na sastanku.

U Domovinskom pokretu su poručili da će pričekati poziv pa se onda očitovati hoće li doći ili ne. Iz Mosta također poručuju da će doći na sastanak.

'Ako budemo pozvani, doći ćemo. Već smo predlagali neke mjere pa su one odbijene, da bi ih Vlada kasnije prihvatila u izmijenjenom obliku. Sada ćemo tražiti da Vlada predloži moratorij na kredite i kamate', kazao je za tportal politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. Iz HNS-a i HSU-a su također poručili da će se odazvati na sastanak. Međutim na sastanak ne namjerava zasad doći Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom.

'Htjela bih vratiti priču nekoliko koraka unatrag. Vlada nešto najavljuje, ali ne može se politički djelovati na temelju nečeg što je najavljeno u novinama. Očekujem da će se početi poštovati Ustav, zakoni i minimum pristojnosti. Očekujem da se konstituira Sabor, da se vidi tko je mandatar, da taj mandatar sastavi Vladu, ako je može sastaviti, da se Vlada izglasa u Saboru i da onda nova Vlada uputi svoj poziv parlamentarnim strankama i da se točno vidi koji je povod poziva i o čemu se želi razgovarati. Tek kad dobijemo takav poziv možemo se očitovati. Od razgovora ne bježimo, ali se neka pravila moraju znati i red se mora znati. Ovaj tren Plenković je predsjednik tehničke vlade i ne može upućivati pozive putem medija. Ne može se na ovaj način politički djelovati', poručila je Dalija Orešković za tportal.

Hoće li se odazvati, pitali smo i Možemo i IDS, no do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Izvor: tportal.hr/Foto:Damir Krajać

Izvorni autor: Maja Šurina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.