Veleposlanik u Kazahstanu: Ovdje se vodi ozbiljan rat, 20 Hrvata je u strahu

09.01.2022. 11:22:00

Hrvatski veleposlanik u Kazahstanu Refik Šabanović kazao je za nedjeljni Jutarnji list da se u toj zemlji vodi ozbiljan rat te da je dvadesetak Hrvata koji tamo žive, zabrinuto i u strahu.

U Kazahstanu živi dvadesetak Hrvata, dvije obitelji su u Almatiju, kao i nekoliko poduzetnika. Neki od njih ostali su zarobljeni u hotelu jer su tu došli na skijanje. “Čuje se glasna pucnjava, a veza nema, internet ne radi”, kaže veleposlanik.

“U Almatiju se vodi ozbiljan rat. Naši su ljudi u strahu, zovu i pitaju što da rade. Kažem jedino što mogu reći. Da ne izlaze na ulicu i maknu se od prozora. Nema se što drugo reći”, zabrinut je veleposlanik Šabanović.

Svjedok je najtežeg vremena u kazaškoj povijesti. Petak je počeo mirno, ali što će biti sutra, ne zna se. Teško je išta prognozirati. Almati gori, Nur-Sultan je miran, ruske su vojnici u zemlji. Briga je da prosvjednici ne stignu do prijestolnice.

Vlakovi ne voze, ceste su zatvorene, oko grada je policijski obruč. Zato je u Almatiju užareno. Prosvjednici oboružani letvama i lancima upali su u zgradu Gradskog poglavarstva. Ubrzo se zapucalo, buknuo je požar.

Zapaljeno je i sjedište vladajuće stranke Nur Otan, predsjednika Kasima Žomarta Tokajeva. Na ulicama su gorjela vozila. Trgovine su razbijene i popljačkane.

Kad Refika Šabanovića novinari pitaju kakva je situacija, mirno će reći: “Vi to znate bolje nego mi”.

“Oduzeli su nam svaku mogućnost komunikacije s vanjskim svijetom. Nema interneta, ugašen je TV signal prodržavne televizije. Gledam tri kabelska programa. Ne razumijem kazaški, slušam ih na ruskom. Objavljuju vijesti o prosvjedima, kažu da ima mrtvih, ali ne i jesu li ubijeni policajci ili prosvjednici”, kaže.

Iskusni diplomat je miran. Ne zna da su se noć prije u zemlju spustili ruski padobranci. Iz vojnog bloka, predvođenog Rusijom, kažu da je glavni cilj “mirovne misije” pomoći Kazahstanu u očuvanju stabilnosti. Tvrdnje da se radi o okupaciji nazivaju besmislicom, piše novinarka Jutarnjeg lista Višnja Gotal.

Izvor: n1/ Foto: Profimedia

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.