VELIKA BITKA ZA KNIN : Hoće li HDZ vratiti svoju utvrdu nakon odlaska Rimac? Blažević citira Gotovinu i brecnuo Jelića! Na čelo grada žele i Suverenisti

09.04.2021. 19:19:00

Za nešto više od mjesec dana hrvatski će građani ponovno izaći na birališta i izabrati ljude koji će iduće četiri godine voditi njihov grad, općinu, županiju. Zasigurno nas očekuju vrlo zanimljiva politička borba. Uz četiri najveća grada gdje kampanja već užurbano traje i gdje će se doista voditi velika bitka za prevlast, posebno su za Hrvatsku zanimljiva dva grada. Riječ je naravno o Vukovaru i Kninu. Mi ćemo se pozabaviti prijeizbornom situacijama i kombinacijama u kraljevskom gradu Kninu.

HDZ-ova dugogodišnja utvrda

Poznato je naime da se upravo u Kninu 2017. na zadnjim lokalnim izborima dogodilo i jedno od najvećih izbornih iznenađenja. Molekularni biolog i bivši dekan kninskog Veleučilišta Marko Jelić sa svojom je nezavisnom listom porazio dotadašnju gradonačelnicu HDZ-ovu Josipu Rimac. “Kninska kraljica” kako su je znali popularno nazivati sišla je s vlasti  a Knin nakon Domovinskog rata po prvi puta nije izabrao HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika.

Milivoj Tomaš na tu je funkciju u Knin poslan iz Zagreba kao prvi poslijeratni gradonačelnik nakon lokalnih izbora 1997. godine i  na njoj se zadržao nepunih devet mjeseci – od 26. svibnja 1997. godine do 7. ožujka 1998. godine.

Prije njega odmah nakon Oluje u Knin je kao  Vladin povjerenik za stigao Petar Pašić koji je za vrijeme okupacije tu dužnost obavljao iz Šibenika.

Tomaša je potom smijenio i naslijedio HDZ-ovac Joško Odak koji je dužnost gradonačelnika Knina obnašao do 2001. godine. Od 2001. do 2005. godine gradonačelnik Knina bio je također HDZ-ov Vinko Marić.

Potom je na čelo grada zasjela Josipa Rimac koja je do 2017. postala toliko moćna da se i gradu bez nje ništa nije moglo napraviti a jačala je i njena pozicija u stranci, posebno u vrijeme dok je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko. No kao što je poznato nije puno tugovala zbog gubljenja vlasti u Kninu, već se uspjela izboriti za odlazak u Zagreb i poziciju državne tajnice u ministarstvu uprave gdje je ostala sve do izbijanja afere Vjetroelektrane zbog čega je završila u Remetincu zajedno s kolegom i vijećnikom u kninskom Gradskom vijeću Marinkom Tokmakčijom. Sve je potom rezultiralo i njenim isključenjem iz HDZ-a.

No HDZ žarko želi vratiti Knin ponovno u svoje ruke, rad Gradskog vijeća Knina u ovom sazovu bio je ponekad vrlo turbulentan, kočilo se mnoge projekte, igrale su se političke igre svih opcija koje su izabrane u Gradsko vijeće.

Jelić ne želi drugi mandat

Marko Jelić koji je u drugom krugu tih izbora 2017. porazio Josipu Rimac davno je izjavio da se neće ponovno kandidirati za novi mandat, a što je nedavno i potvrdio krenuvši u utrku za župana Šibensko-kninske županije. Iako se još nisu izjasnili i potvrdili tko će s njegove liste tražiti novo povjerenje Kninjana očekuje se da će to biti njegov dosadašnji zamjenik Marijo Ćaćić. Podršku bi mogao dobiti i od SDP-a i HNS-a čiji je član i sadašnji potpredsjednik Vijeća.

HDZ koji je i imao dosta turbulencija i borbi u svojim redovima u gradskoj organizaciji na kraju će u utrku za gradonačelnika, iako su na to mjesto figurirali i drugi s poznatim imenom i čovjekom koji je dugi niz godina bio desna ruke Josipe Rimac, Nikolom Blaževićem.

A upravo je danas na središnjem gradskom trgu u Kninu Blažević predstavio svoju kandidaturu za gradonačelnika.

Kandidatkinja za njegovu zamjenicu bit će Sanja Bebek.

“Odluka o kandidaturi je tinjala jako dugo u meni, još od 2017. godine nakon prestanka dvogodišnjeg obnašanja dužnosti gradonačelnika Grada Knina kada nisam dovršio sve one poslove koje sam započeo pa sve do današnjih dana kada sam osjetio građansku i političku obavezu da se kandidiram. Građanima nakon četiri godine vladanja Nezavisne liste Marka Jelića nije bolje. Veliki broj naših građana dao je povjerenje Nezavisnoj listi zbog obećanja da će Grad biti bolji, zbog obećanja o blagostanju i boljem životu, o sprječavanju iseljavanja i dolasku investitora, međutim danas sa sigurnošću možemo reći da stanje nije bolje” kazao je Nikola Blažević i potom je brecnuo svog političkog suparnika Marka Jelića zbog činjenice da odlazi iz Knina kandidirajući se za župana.

Blažević se osvrnuo i na program HDZ-a u Kninu.

“To će biti realan i ostvariv program, a u fokusu svega će biti građani i institucije koje su važne za grad poput bolnice i veleučilišta. U fokusu će biti i stambeno zbrinjavanje koje treba unaprijediti. Završit ćemo i HDZ-ov program integralne regeneracije koji je samo 13 posto iskorišten. Uvjeren sam da će građani pokloniti povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici i meni – kazao je Blažević a prenosi Huknet1.hr.

Potom je citirao generala Gotovinu nakon njegova povratka iz Haaga.

“Baš kao što je general Gotovina poručio okupljenima, poručujemo i mi. Vrijeme je da se okrenemo budućnosti, zajedno. Vrijeme je da Knin stavimo ispred svega. Naša lista će biti spoj mudrosti, iskustva, zajedništva, nade i budućnosti. Konkretnih ljudi, koji svojim imenom i prezimenom potpisuju da će raditi za Knin” – dodao je Blažević.

Kandidatkinja za zamjenicu Sanja Bebek istaknula je da ima iskustvo od ideje do realizacije infrastrukturnih projekata. Dodala je da sadašnja vlast nije znala realizirati infrastrukturne projekte.

Podsjetimo da se Blažević nedavno našao i u aferi koja očito nije naštetila njegovoj kandidaturi. Blažević je naime još k tome i tada bio i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

On je podsjetimo, 12. siječnja ove godine, u kasnim popodnevnim i večernjim satima  u restoranu tada zatvorenog hotela “Ivan” u Kninu bio na večeri s društvom. Tim je činom potpuno zgrozio sve ostale kninske ugostitelje koji su se u to vrijeme strogo pridržavali svih mjera odredbi i naputaka nacionalnog Stožera civilne zaštite. Odmah nakon što su slike procurile u javnost Blažević je smjenjen s funkcije načelnika županijskog Stožera civilne zaštite.

U utrku idu i Suverenisti

Svog kandidata za grad Knin imat će i Hrvatski suverenisti. Bit će to Adrijana Franjkić. Uz nju predstavljen je i kandidat za njenog zamjenika Kristijan Spajić.

Na predstavljanju je bio predsjednik stranke, saborski zastupnik, Hrvoje Zekanović koji je u svom govoru istaknuo kako su Hrvatski suverenisti u Adrijani Franjkić prepoznali osobu koja ima sve kvalitete da postane gradonačelnica grada Knina.

Adrijana Franjkić u svom se govoru zahvalila stranci na povjerenju te najavila borbu za nova radna mjesta, razvoj sporta u Kninu, kao i obnovu bolnice koja je trenutno u izuzetno lošem stanju. Također je istaknula kako je pitka voda jedan od glavnih resursa grada Knina koji je nažalost neiskorišten. Upravo stavljanje tog važnog resursa u funkciju bit će jedna od glavnih tema predizborne kampanje Hrvatskih suverenista kao i tema kojom će se baviti kad postane gradonačelnica, kazala je.

Napomenula je kako se od šetnjica kojih ima na pretek u Kninu nažalost ne može živjeti. Građanima Knina trebaju radna mjesta, istaknula je. S obzirom da je osobno bila iznimno angažirana na projektima u kulturi poput Zvonimirovih dana, Franjkić je najavila kako će razvoj i njegovanje svih aspekata kulture u Kninu biti jedna od temeljnih odrednica politike Hrvatskih suverenista.

Kristijan Spajić, kandidat za zamjenika gradonačelnika, je istaknuo kako je odlazak mladih školovanih ljudi iz Knina najveća katastrofa koja je mogla zadesiti Knin, te da kroz otvaranje novih radnih mjesta i razvoj projekata u kulturi Knin treba postati grad dolazaka, a ne egzodusa.

“Vjerujemo kako će i građani Knina svoje povjerenje dati našoj Adrijani koja će svoju kampanju voditi pod sloganom – poručili su Hrvatski suverenisti na predstavljanju svojih kandidata za grad Knin.

U Gradskom vijeću u ovom sazovu uz nezavisnu listu Marka Jelića i HDZ u koalciji sa SDSS-om činila je i članica MOST-a Marija Ćurić te potpredsjednik Gradskog vijeća iz SDP HNS koalicije Mirko Antunović.

Politička borba u kraljevskom gradu Kninu kojeg se većina sjeti u danima i uoči Oluje 5. kolovoza bit će zasigurno zanimljiva i napeta, a vrlo je moguće da sve neće biti odlučeno u prvom krugu.

Tko će i kako krojiti sudbinu i u kojem će smjeru grad na išću Krke krenuti saznat ćemo najkasnije u lipnju. Nadajmo se samo da će Knin za četiri godine biti bolji i kvalitetniji grad a njegovi stanovnici imati bolji životni standard, te da ga se vlast u Zagrebu neće sjetiti samo oko obljetnice Oluje, kad su svima puna ista Knina i njegovih građana.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:7dnevno

Izvorni autor: 7dnevno

Autor: