Veteran i poduzetnik: Pozitivne misli su već polovica uspjeha

08.06.2021. 13:56:00

Hrvatski branitelj i policajac Marinko Puškarić Maki se nakon umirovljenja posvetio stvaralačkom i umjetničkom radu. 

PDN: Ukratko nam opišite svoj ratni put.
Marinko Maki Puškarić: Bio sam aktivni policajac od početka 1991. do 2002. i shodno tome aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu.


PDN: Kada ste pokrenuli obrt i s kojim ciljem? Kako se poslovanje razvijalo?
Marinko Maki Puškarić: Budući da sam rano umirovljen, a imam stvaralačke i umjetničke sklonosti počeo sam ručno izrađivati suvenire i plasirao sam ih preko Braniteljske zadruge Ogulin za lokalne prodavaonice, no kako se javio i širi interes za moje proizvode pokrenuo sam 2014. obiteljsku radinost. U posao se počeo uključivati i moj sin te se proizvodnja počela širiti, počeli smo proizvoditi repromaterijal za hobiste te se rodila ideja da otvorimo obrt i na taj način osiguramo radno mjesto za sina. Obrt smo otvorili 2016. i od tada je sin vlasnik obrta.


PDN: Što trenutačno proizvode Suveniri Maki, koji su najpopularniji proizvodi?
Marinko Maki Puškarić: Suveniri Maki obrt je koji se bavi proizvodnjom odnosno izradom raznih predmeta od drva i pločastih materijala  (MDF, šperploča..) s naglaskom na repromaterijale i poluproizvode te u manjoj mjeri unikatne personalizirane poklone.


PDN: Kako je pandemija utjecala na proizvodnju, jeste li morali promijeniti i prilagoditi način na koji dolazite do kupaca?
Marinko Maki Puškarić: Naravno da je pandemija utjecala na našu proizvodnju. Posebice zbog toga što su u vrijeme pandemije obustavljene prodaje na sajmovima (Advent, Uskrs), nisu se održavala niti vjerska događanja (krštenja, vjenčanja…), smanjena je bila potražnja i u suvenirnicama, a to su sve naši kupci. U jednom periodu smo koristili i Covid mjere. No početkom ove godine sve se nekako počelo vraćati u normalu. Nije sve kao što je bilo prije pandemije, ali puno bolje.


PDN: Kako ocjenjujete gospodarsku klimu u Hrvatskoj? Što bi država trebala učiniti da pomogne malim poduzetnicima kako bi olakšala poslovanje, te kako bi mladi ljudi ostali u Hrvatskoj?
Marinko Maki Puškarić: Ja sam sretan što je moj sin ostao u Hrvatskoj, no mnogi nisu. Može li država pomoći? Uvijek može.


PDN: Kakvi su planovi obrta Suveniri Maki za budućnost?
Marinko Maki Puškarić: Za sada je plan održati poslovanje naravno uz težnju proširenja.


PDN: Član ste poljoprivredne zadruge Ogulin. Čime se zadruga bavi i koja je Vaša uloga
u tome?
Marinko Maki Puškarić: Član zadruge sam od 2006. Zadruga se primarno bavi proizvodnjom ogulinskog zelja, ali i ostalih poljoprivrednih proizvoda. Proizvodnju zelja je digla na europski nivo i možemo se pohvaliti da smo zaslužni za to što je naše zelje proizvod sa zaštitom izvornosti na europskom tržištu. Nakon što smo otvorili obrt nije bilo potrebe za mojim poslovanjem preko zadruge, ali sam i dalje ostao njen član. Ove godine sam u sklopu zadruge otvorio trgovinu sa repromaterijalom za ugostitelje i cvjećare u kojoj je u planu prodavati i proizvode našeg obrta te repromaterijal za naše kupce koji mi ne proizvodimo, a njima je potreban.


PDN: Što biste savjetovali hrvatskim ratnim veteranima koji možda prolaze teške trenutke, kao i onima koji razmišljaju o tome da sami pokrenu neki posao?
Marinko Maki Puškarić: Ja sam u ovo sve krenuo onog trenutka kad sam mlad umirovljen i kad sam imao puno slobodnog vremena, a osjećao se beskorisnim za sebe i svoju obitelj. Htio sam si popuniti vrijeme, a usput i nešto zaraditi. Nisam razmišljao o velikoj zaradi. Bilo mi je bitno da budem zadovoljan i koristan svojoj obitelji. Nisam imao nikakav strah od neuspjeha. Volim raditi, rad me veseli ispunjava. Svi oni koji imaju možda isti problem kao i ja, a smatraju da ima nešto čime bi se mogli baviti neka krenu. Pozitivne misli su već polovica uspjeha.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: A. K.

Autor: