Veterani specijalne policije "BATT" iz Splita i još 13 udruga podržali splitskog policajca: ‘Novinarka se njemu treba ispričati’

09.04.2020. 07:36:00

Udruga veterana specijalne policije “BATT” Split i još 13 braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Splita i Splitsko-dalmatinske županije, podržali su policajca Luku Kokezu, sudionika incidenta s novinarkom HRT-a Ivanom Šilović.U priopćenju navode:

Drage Hrvatice i Hrvati, poštovani sugrađani, 

ovim putem vam se obraćamo u svezi javnog medijskoga linča na našeg kolegu, djelatnika Interventne policije Split Luke Kokeze, a pokrenutog od strane novinarke Ivane Šilović koja je izvještavala prilikom krizne situacije u staračkom domu u Splitu kada su pripadnici Interventne policije pružali asistenciju i osiguravali  premještaj osoba oboljelih od Korona virusa.

Tom prilikom je došlo do incidenta u kojem se  dotična novinarka oglušila na zapovijed policajca Kokeze da napusti mjesto koje je policija osiguravala te se sa policajcem  upustila u verbalno razjašnjavanje o njegovom postupanju i zapovijedima i to na način da mu je govorila da ne zna raditi svoj posao, pa je u nekoliko navrata pitala zašto mora napustiti područje i čak  nakon što joj je policajac rekao da je to zbog njene i opće sigurnosti.

Čak je govorila da bi se najradije potukla. Ovaj incident je završio odlaskom novinarke Šilović sa komentarom prema policiji “Mrš”.

Mi se nalazimo u kriznom vremenu kad je uz zdravstvene djelatnike, policija ta koja je na prvoj crti obrane i koja je najugroženija, a poglavito zbog toga što je u svim ovim situacijama ugroze nedovoljno zaštićena, puno  lošije nego zdravstveni djelatnici ali su ipak tu i svakodnevno riskiraju svoje zdravlje i potencijalno zdravlje svojih obitelji da bi zaštitili sve nas.

Policajca s 30 godina iskustva učiti poslu, od strane novinara je u najmanju ruku neprimjereno,  ponižavajuće i van svake pameti. Nastup, odnos i na kraju riječi “mrš” novinarke Šilović kao i naknadni medijski linč proizveden s njene strane, a podržan od ostalih medija najoštrije osuđujemo i smatramo potpuno neprimjerenim.

Ne zanimaju nas osude opskurnih organizacija kao što su HND. Društva kojim rukovode Slavica Lukić, Saša Leković, Saša Kosanović… mogu biti novinarska, trgovačka, interesna, tajna, javna društva, ali sigurno nisu hrvatska.

Razumijemo želju novinara za izvještavanjem, ali držimo da se novinari ne smiju ponašati kao svojevrsne svete krave kojima je sve dopušteno pa i odbijanje zapovijedi policajca. Nije nam prihvatljivo ni snimanje i izvještavanje sa vrata doma u trenutku iznošenja štićenika jer se time ugrožava njihova i sigurnost novinara koji tako postaju potencijalni tzv. kontakti, a također nam nije prihvatljivo izlaganje štićenika ne daj Bože javnoj stigmatizaciji zbog svoje bolesti. Postupanje medijske ekipe u ovom slučaju je bilo potpuno neprofesionalno.

 Dok čitava država poštuje pravila Kriznog stožera  pojedini novinari zloupotrebljavaju svoju profesiju, te tako otežavaju i onako tešku situaciju.

Predstavnici medija, u ovom slučaju Ivana Šilović, bi trebala razmišljati da policajci danima odrađuju lavovski  i visoko stresan posao pritom riskirajući svoje zdravlje i da nisu u svakom trenutku raspoloženi  objašnjavati nedokazanim pojedincima stvari koje su do sad svima trebale biti kristalno jasne.  Ti svi pojedinci su trebali sami shvatiti da nisu izuzeti iz mjera kojih se svi moramo pridržavati.

Gospođa Šilović bi se trebala ispričati policajcu Kokezi, najprije zbog nepoštovanja prema njemu odnosno instituciji koju on predstavlja, kao i zbog nepravedno izazvanog medijskog linča prema njemu. On je i taj dan brinuo o njenoj sigurnosti i sigurnosti svih nas.

Da smo u pravu u ovakvom razmišljanju, potvrđuje i priopćenje Sindikata policije, strukovnog udruženja koje zastupa policijske službenike u raznim situacijama, pa i od nepotrebnog ispričavanja.

UZ SUGLASNOST I POTPORU:

M. Marković/Foto: PortalOko.hr

Izvor: maxportal.hr/Foto:Portal oko.hr

Izvorni autor: M. Marković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.