VIDEO FOTO Vojna vježba 'Spremnost 20' dobila ocjenu 'borbeno spreman', Banožić: Zadovoljan sam viđenim

01.10.2020. 16:39:00

Vojna vježba "Spremnost 20", koja se od 23. do 30 rujna održavala na poligonima u Knez Gorici, Kninu i Slunju, ocijenjena je s "borbeno spreman" te je u četvrtak u Slunju održan završni prikaz za koji je ministar obrane Mario Banožić rekao da je zadovoljan viđenim.

Ministru Banožiću, načelniku Glavnog stožera OSRH Robertu Hranju i medijima predstavljena su bitno osuvremenjena oklopna vozila Patria na koja su nadograđene kupole sa sustavom naoružanja UT30MK2CRO s topom kalibra 30 mm i integriranim protuoklopno vođenim raketnim sustavom “Spike”.

Hrvatska vojska ima 126 vozila Partria, a ovi su sustavi nabavljeni za njih osam, s tim da su do sada Hrvatskoj vojsci isporučena tri takva, kako je rečeno, najmodernija sustava borbenog djelovanja.

Četiri sustava su završena, ali se čeka dolazak tehničara iz Izraela kako bi ih ovdje završili u šest do sedam tjedana, a onda preostaje rad na posljednjem sustavu.

Viceadmiral Hranj je za UT30MK2CRO sustave rekao da su vojsci dali dodatnu vatrenu moć kao članici NATO-a, a modernizacija slijedi i dalje "kako bi se kroz nekoliko godina sredila tzv. srednja brigada, što će biti značajna dodatna udarna moć za cijele Oružane snage".

"Hrvatska vojska se može razvijati onoliko koliko to društvo može svojim financiranjem omogućiti i u zadnjih su nekoliko godina napravljeni izuzetni iskoraci. Nadam se da ćemo brzo savladati krizu i nastaviti zacrtanim tempom", kazao je Hranj.

Ministar Banožić istaknuo je kako u MORH-u planiraju "još puno toga za napraviti", o čemu i u četvrtak razgovara s Hranjem i zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general bojnikom Borisom Šerićem, sukladno Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga.

Šerić je najavio da će daljnje borbeno opremanje najmanje još 30 Patria biti prioritetni projekt MORH-a, Glavnog stožera i Hrvatske kopnene vojske.

Izvor: ig/h/Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: MORH

Autor: