Gorica nakon drame i jedanesteraca prošla u polufinale kupa!

30.11.2021. 19:20:00

Gotovo tri sata trajao je spektakl u prvom četvrtfinalu, na kraju su Goričani izvojevali pobjedu.

GORICA - ISTRA 1961 2:2 (Dieye 45+1', Lovrić 90+6' / Beljo 10', 80') - raspucavanje 4:2

VELIKA GORICA SRC Velika Gorica 200 Sudac: Duje Strukan (Split). Pomoćnici: Radić i Perica. Četvrti sudac: Pečarić. VAR: Kulušić. AVAR: Krmar. Delegat: Vukojević

GORICA: Kotarski - Doka, Steenvoorden, Jovičić, Muhammed - Babec (od 106. Ngouali)., Pršir (od 78. Suk) - Lovrić, Kalik (od 87. Brodić), Fruk (od 87. Delfi) - Dieye (od 78. Cruz). Trener: Krunoslav Rendulić

ISTRA 1961: Lučić - Hujber, Da Silva, Galilea, Marin - Mlinar (od 90. Obanor), Perera, Mišković (od 62. Mahmoud) - Serderov (od 62. Lisica), Beljo (od 105. Iličić), Bande (od 86. Desio). Trener: Gonzalo Manuel Garcia

Jedanaesterci: 0:1 - Desio, 1:1 - Jovičić, 1:2 - Galilea, 2:2 - Suk, Iličić - Kotarski brani, 3:2 - Brodić, Da Silva - Kotarski brani, 4:2 - Steenvoorden.

Žuti kartoni: Fruk (33 -prekršaj), Mlinar (36 - preoštar start), Muhammed (38 - preoštar start), Lovrić (52 - nesportsko ponašanje), Marin (69 - preoštar start), Jovičić (87 - preoštar start), Steenvoorden (89 - prekršaj), Lučić (90+3 - zadržavanje igre), Da Silva (90+4 - prekršaj), Suk (95 - preoštar start).

Gorica je drugu godinu zaredom u polufinalu Hrvatskog kupa nakon što je boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila pulsku Istru 1961. Nakon 120 minuta igre bilo je 2:2, a u raspucavanju sa 11 metara u junaka se izdignuo vratar Gorice Dominik Kotarski, koji je obranio udarce Iličića i Da Silve.

Nakon što je prošle dvije prvenstvene utakmice u Velikoj Gorici uništila magla, danas je u Turopolju bilo vedro i sunčano, pa su Gorica i Istra 1961 imale idealne uvjete za četvrtfinalni ogled Hrvatskog kupa. Domaćin prošlosezonski polufinalist, a gost iz Pule finalist, motiv i želja golemi na obje strane.

Nakon samo 70 sekundi igre Gorica je mogla i trebala povesti, ali Anthony Kalik nastavio je nevjerojatni niz promašaja započet u subotnjem dvoboju s Hrvatskim dragovoljcem, kada nije realizirao pet više-manje čistih prilika za pogotke. Poslije akcije Lovrića Doke, koji je prošao po desnoj strani i centrirao prizemno, na dva metra od vrata Kalik je ostao sam, ali umjesto da samo gurne loptu u praznu mrežu, on je uspio promašiti okvir. Neshvatljivo i neobjašnjivo, ali i mnoge druge stvari se ne mogu u životu objasniti, počevši od vječnog pitanja što je bilo prije - kokoš ili jaje?

Gorica je nastavila biti aktivnija i pritiskati loptu i suparnika, ali prva prava akcija Puljana donijela im je i vodstvo u 10. minuti. Sve bitno napravio je Serder Serderov, koji se sjurio po desnoj strani i onda servirao loptu Dionu Dreni Belji, koji nije kopirao Kalika već iz blizine sigurno pogodio za prednost gostiju.

Istra je dobila dobar vjetar u leđa, ali domaći su preuzeli kontrolu igre i strpljivo gradili situacije iz kojih su prijetili vrataru Lučiću. U 28. minuti opet Kalik ima priliku, pronašao ga je dubinskom loptom Fruk, ali kada je Australac s Korčule ušao u šesnaesterac i pokušao pucati, Hujber ga je sustigao i loptu izbacio u korner. Najavilo je to potpunu ofenzivu domaćih u završnici poluvremena, a nova odlična prilika ukazala se Hrvoju Babecu u 37. minuti. Povratnu loptu na vrh šesnaesterca dao mu je Dieye, ostao je Babec sam na udarcu, ali loptu je usmjerio zamalo pokraj lijeve vratnice.

Činilo se da će Puljani izdržati do odmora, ali u nadoknadi prvog dijela Gorica dolazi do potpuno zasluženog izjednačenja. Ovaj put se Matar Dieye našao sam na petercu i nije promašio. Zadnji pogodak u prvenstvu dao je u Puli još posljednjeg dana srpnja, a sada je zadnjeg dana studenog postigao toliko bitan gol, i za momčad i za sebe. U međuvremenu strijelac je bio samo na kup dvoboju protiv Nehaja u Senju, kada je 14. rujna u 88. minuti pogodio za konačnih 7:3.

Nekoliko udaraca Lovrića obilježilo je uvodnih dvadesetak minuta drugog dijela, ali nije bilo preciznosti kod najboljeg strijelca Velikogoričana, dok je u 66. minuti poslije njegovog udarca Kalik konačno uspio ugurati loptu u mrežu, ali bilo je zaleđe, pa se rezultat na semaforu nije promijenio. U 74. minuti u kontri su zaprijetili gosti, ali Muhammed je pomalo nespretnom reakcijom loptu odbio u korner. Samo minutu nakon što je ušao u igru, proslaviti se mogao Joey Suk, išao je sam na vratara Lučića, ali udarac nije bio dovoljno jak i precizan i Lučić je obranio. U 80. minuti Beljo je zabio za Istru, ali sudac Strukan svirao je prekršaj u napadu visokog centarfora gostiju, kojeg nije bilo, pa je nakon intervencije VAR-a priznat pogodak gostima.

Gorica je sve bacila u napad, sudačka nadoknada je bila šest minuta, Lučić je najprije obranio udarac Cruza, a potom je Suk sa sedam metara pucao preko vrata. I onda kada su Puljani već pripremali šampanjac, Lovrić je u svom stilu zabio za 2:2 i utakmica je otišla u produžetke.

Brodić u je u 93. minuti glavom pucao pokraj vrata, da bi u 98. minuti juniorska zvijezda Gorice, Brazilac Caio Cruz, pogodio glavom, ali duga VAR provjera je utvrdila zaleđe, pa je pogodak poništen. Puljani su imali slobodan udarac na 18 metara po sredini u 107. minuti, ali udarac Iličića odlično je obranio vratar Kotarski. Do kraja utakmica se malo razvodnila, kao da su jedni i drugi čekali jedanaesterce, koji su i odlučili putnika u polufinale. To je Gorica koja je triput ranije ispadala na jedanaesterce, ali zadnji dan studenog 2021. konačno joj je bio sretan.

Izvor: sportske.hr/Foto: Pixell

Izvorni autor: Toni Roić/ Foto: Matija Habljak

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.