(VIDEO) MILANOVIĆ DOČEKAN PLJESKOM: ‘BiH bez hrvatskih branitelja danas ne bi bila oslobođena i cjelovita država’

13.09.2022. 14:46:00

U JAJCU

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Maestral“ i oslobođenja kraljevskog grada Jajca.

Kod Središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima Predsjednik Republike položio je vijenac te odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog brigadu „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ Jajce za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Predsjednik Milanović u Jajcu je dočekan pljeskom.

Milanović je nakon odlikovanja čestitao Jajčanima dan oslobođenja. “Ljudi koji su pali za Jajce ne moraju strahovati od zaborava, slava im!”, kazao je.

“Onaj koji previše dokazuje – ne može dokazati previše, mora dokazati još. Mi i vi moramo objašnjavati, dokazivati zašto je ova hrvatska epopeja poštena i ispravna i zašto smo na pravoj strani povijesti”, dodao je. Navodi da BiH ne bi, bez hrvatskih branitelja, “danas ne bi bila oslobođena i cjelovita država”.

“Ustrajat ćemo u dokazivanju da smo napravili ispravnu stvar”, navodi Milanović. “BiH, blokadu Sarajeva i druge velike stvari u ratu 95. godine nisu postigli ni američke ni britanske postrojbe”, rekao je i dodao kako su to postigli hrvatski branitelji.

“Danas se u BiH događa lopovluk, ne mogu to drugačije opisati. Otimačinu još više rastužuje cinizam iz loših namjera”, naveo je Milanović.

Navodi da će se Hrvatska svim snagama opirati zadiranju u Daytonski sporazum. “BiH nema bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba. Borite se za to, neka vaša djeca imaju sigurniji život”, kazao je. “Hrvatska nije ušla u EU samo zbog toga da bi godišnje povukla nekoliko stotina milijuna eura, Hrvatska je tamo ušla da bi bila jača, neovisnija i čvršća”, dodao je Milanović.

Navodi da će se uvijek zalagati za državu ravnopravnih naroda. “Dragi prijatelji, zajedničkom voljom – za boljitak, napredak, samostalnost Hrvata u BiH, stabilnu BiH kojoj će hrvatska uvijek biti prijatelj, a ne neki sumnjivac”, dodao je.

Prva značajnija operacija u kojoj su zauzetu veći prostori Zapadne Bosne

Oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 8. rujna, a završena 13. rujna 1995. godine. Operacija Maestral je bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su zauzeti veći prostori zapadne Bosne. Sastojala se od dvije povezane ofenzive tokom kojih je oslobođeno područje od oko 2.500 kvadratnih kilometara.

Pokretanjem akcije “Oluja” spojeni su slobodni teritoriji Hrvatske i BiH, čime je ojačan preduvjet za pokretanje akcija “Sana”, “Maestral” i “Južni potez” kojima su oslobođeni Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, Kulen Vakuf, Bosanska Otoka i Sanski Most te Jajce i Drvar.

Operacija Maestral pokrenuta je radi sprječavanja utvrđivanja srpskih snaga na novouspostavljenoj bojišnici, uz njihovo potiskivanje dalje od Grahova, Glamoča i Kupresa. Planirano je oslobađanje Šipova, Jajca i Drvara, uz uspostavljanje nove bojišnice ispred Bosanskog Petrovca, Ključa i Mrkonjić Grada (koji bi ostali na srbijanskoj strani bojišnice). Operacija je, također, trebala omogućiti napredovanje 5. korpusa Armije BiH s bihaćkoga područja prema Sanskom Mostu i 7. korpusa Armije RBiH s područja srednje Bosne prema Kotor Varošu.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenshot/N1

Izvorni autor: M.P./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.