(VIDEO) NA RUBU TUČE: Obračunali se HDZ-ov načelnik i HSP-ov vijećnik u Dugopolju, uz spominjanje majke

01.07.2020. 13:21:00

Sjednica Općinskog vijeća Dugopolja u utorak navečer zamalo je završila fizičkim obračunom, javlja Slobodna Dalmacija

Na jednoj strani našao se načelnik Perica Bosančić (HDZ), a njemu nasuprot HSP-ov vijećnik Darko Jambrek. Zaiskrilo je kada se povela riječ o izvršenju proračuna za 2019. godinu, gdje je oporbi zasmetalo povećenje stavke za školstvo od 180 posto.

– Ja sam – kaže Jambrek – oko toga prvo pitanje postavio izvjestiteljicama, savjetnici za proračun i pročelnici Upravnog odjela, ali mi nisu znale odgovoriti zašto je umjesto 100.000 kuna na sanaciju ograde oko škole potrošeno preko 200 tisuća. Rekao sam im da očito nisu kompetentne za posao koje rade, na što se uključio načelnik Bosančić.

Rekao mi je doslovno da ja ‘karikiram materi svojoj, a ne njemu’. Na to sam ga upozorio da je moja mater u grobu, a da je on bezobrazan i prepotentan kao šef mu stranke Andrej Plenković. Krenuo sam prema izlazu i pozvao ga da vanka riješimo stvari. On je ustao sa stolice i krenuo u obračun, ali su ga zaustavili njegovi HDZ-ovci.

Nakon vike i galame stvari su se ipak primirile, a sjednica je privedena kraju nešto iza 21 sat.

– Načelnik se zaigrao malo više nego uobičajeno. Svugdje je Vijeće iznad načelnika, samo u Dugopolju je stvar drugačija. Pa Bosančić je i sada i prije nekog vremena s govornice to bahato poručivao – rekao nam je Jambrek jutro poslije.

Svemu što se zbivalo u improviziranoj vijećnici u lokalnom Domu kulture svjedočio je i SDP-ov vijećnik Zvonko Kardum.

– Srećom nije se tuklo i šaketalo, ali čini mi se da je načelnik bespotrebno izgubio živce. To me neodoljivo podsjetilo na incident Plenkovića i Grmoje u Saboru. I Bosančića su kao i premijera u zadnji tren spriječili njegovi – rekao je Kardum za Slobodnu Dalmaciju.

Kao i ostatak oporbe, ima brojne primjedbe na način kako načelnik raspolaže novcem iz proračuna. Osim škole, navodi i nedavnu podjelu preko tisuću bonova od po 300 kuna urednim platišama komunalne naknade.

– Malo korona, malo predizborna kampanja, ali najgore je što smo mi na Vijeću znali raspravljati o puno banalnijim iznosima poput donacija socijalno ugroženim obiteljima. Sada ni riječi, a podijeljen je ozbiljan iznos – tvrdi Kardum.

Puno smireniji u srijedu u jutro bio je i načelnik Bosančić.

– Kada je HSP-ov vijećnik postavio pitanje, ja sam mu želio reći da će dobiti pisani odgovor, jer kolegice onako iz glave ne mogu znati svaku stavku. Nije dopustio, pa sam mu odgovorio jednom poštapalicom. Nije mi bila namjera uvrijediti njegovu majku, pa ženu i ne poznajem. Ali kada me sam pozvao da iziđem vanka, ja sam krenuo. Zaustavile su me kolege i to vam je sve – Bosančićeva je verzija događaja.

Odbija i optužbe oporbe o trošenju sredstava.

– Ja kao načelnik mogu samostalno donositi odluke do iznosa od milijun kuna, izuzev kada se radi o nekretninama. Istina je da smo na vijeću znali raspravljati o puno nižim iznosima, ali se tada radilo o pomoći pojedincima, obiteljima. Što se tiče bonova od 300 kuna, dali smo ih urednim platišama komunalne naknade. Ako smo oslobađali poduzetnike, onda je red da nagradimo i uredne platiše među građanima. Ne znam što tu ima kome smetati?!

Ali da me optužuju da sam nasilnik, bahat…, svi koji me poznaju znaju da to nije istina. Ponavljam, ničiju mater nisam htio uvrijediti, samo sam odgovorio na poziv vijećnika da iziđemo vanka. I ništa više – poručio je dugopoljski načelnik.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.