VIDEO: OBLJETNICA AKCIJE 'MASLENICA' Jutro je počelo snažnim topničkim napadom Hrvatske vojske

20.01.2020. 14:40:00

Ovog tjedna obilježava se 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije (VRO) Maslenica, jedna od prvih velikih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske i policije. Akcija 'Maslenica' sigurno je bila prekretnica u Domovinskom ratu.

Uspjeh hrvatskih postrojbi u VRO Maslenica omogućio je ponovno cestovno povezivanje sjeverne i južne Hrvatske te je pokazana spremnost hrvatskih snaga za oslobađanje okupiranog teritorija.

Ovom vojno-redarstvenom operacijom u samo 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine. Deblokiran je Zadar, u čijemu je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno i petnaestak sela, te strateške točke zrakoplovna baza Zemunik i Novsko ždrilo.

Akcija je pokazala da je Hrvatska vojska, isprva tek u začecima burne, ratne 1991. godine sada organizirana i osposobljena te da je na korak do potpunog oslobađanja okupiranih dijelova Hrvatske.

Bilo je hladno, siječanjsko jutro kada su postrojbe Hrvatske vojske započele snažan topnički napad na neprijateljske položaje, koji su bili nadomak Zadru. Taj je prvi udar trajao oko 15 minuta, a prije napada bili su isključeni svi telefoni u Zadru i okolici. Srpski neprijatelj bio je potpuno zatečen, ali i nepripremljen.

Akcija je pripremana vrlo dugo i u velikoj tajnosti, te se čekala zapovijed predsjednika države dr. Franje Tuđmana, a nakon što je on dao dopuštenje, službeno je započela 22. siječnja 1993. godine, u 6 sati ujutro. Hrvatske su snage krenule u siloviti napad.

Panika u tzv. Krajini

U tzv. Krajini zavladala je potpuna panika pa je Radio Knin pokušao smiriti situaciju puštajući četničke pjesme. Samoproglašeni krajiški vođa Milan Martić apelirao je na Srbe da ne bježe i da brane ''svoj'' teritorij. Hitno im je stigla pomoć iz Srbije, snage Kapetana Dragana, arkanovci te dijelovi Mladićevih snaga iz Bosne i Hercegovine.

Glavni cilj akcije bio je osloboditi Novsko ždrilo te na mjestu srušenoga Masleničkog mosta postaviti pontonski i tako ponovno povezati sjever i jug Hrvatske. Svakako treba spomenuti ogroman doprinos ronilaca HRM-a, koji su odradili velik posao u postavljanju teglenica za budući pontonski most, čije postavljanje četnici nisu mirno mogli promatrati pa su u nekoliko navrata iz Meke Drage i s Debeloga Brda topništvom gađali budući pontonski most..

Iznimno važno bilo je izbiti na Velebit, odakle se mogla nadzirati neprijateljska komunikacija između Obrovca i Gračaca.

Vojna akcija je planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., a borbe na terenu počele su 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih paravojnih postrojba neuspješno pokušali dignuti u zrak.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač.

Pripadnici specijalne policije na Velebitu su držali crtu Sveti Rok - Mali Alan - Tulove grede, odakle su kontrolirali Gračac s jedne i Obrovac s druge strane planine. Ovom akcijom  stvoreni su preduvjeti da se Zadar i zračnom linijom poveže sa Zagrebom i ostatkom Hrvatske.

Zaleđe Zadra bilo je najteža i najzahtjevnija bojišnica u Hrvatskoj, a akcija Maslenica je ujedno bila početak sloma velikosrpske ideje. Završni udarac okupatoru zadala je veličanstvena vojno-redarstvena akcija Oluja, koja se danas proučava i na američkim vojnim učilištima.

Program obilježavanja 27. obljetnice

U spomen na te povijesne dane danas, 20. siječnja započeo je svečani program obilježavanja veličanstvene akcije prigodnom budnicom na zadarskim ulicama. Program je nastavljen Polaganjem vijenaca na Središnjem križu na Gradskom groblju u Zadru.

Vijence i svijeće brojna izaslanstva položila su i kod Spomen-obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade u Ulici Ante Starčevića te Spomenika poginulim braniteljima zadarskoga područja na Trgu kneza Višeslava u uvali Jazine. Program se nastavlja mimohodom postrojbi sudionica VRO Maslenica s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH te svečanom misom za Domovinu.

Detalje programa obilježavanja 27. obljetnice VRO Maslenica '93. možete potražiti na stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja.

Izvor: bl/Direktno.hr/Foto:screenshot YouTube

Autor: