VIDEO Pavliček u Saboru mahao novčanicom iz NDH: Siguran sam da Puhovski i Klasić vole što više tih 'ustaških' simbola imati u novčaniku

09.02.2022. 17:36:00

'POREZ SE ZVAO KUNOVINA'

Saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček osvrnuo se u srijedu u slobodnom govoru na skandal s plagiranjem motiva na hrvatskoj kovanici eura.

"Tko snosi odgovornost za ovu sramotu i bruku? Je li to autor očiglednog plagijata ili HNB? Možda Komisija za novac, koja nije uvažila mišljenje struke? Snosi li odgovornost guverner HNB-a koji mjesečno prima 48.000 kuna, a koji je amenovao ovakav loš natječaj? Očigledno ne", kazao je zastupnik.

"Sada se pojavljuju brojni komentatori, sveprisutni Žarko Puhovski, osoba koja se nekoliko desetljeća klela u jednoumlje, osoba koja se zalagala za unitarističku Jugoslaviju, osoba koja se uoči Domovinskog rata slikala s Jovanom Raškovićem, danas ta osoba glumi demokrata i kaže da je kuna čisti ustaški simbol", nastavio je Pavliček.

Za govornicom je potom izvadio novčanicu kune iz NDH: "Ovdje imam kunu iz 1943. godine, po Puhovskom, čisti ustaški simbol".

"Ovo za mene nije ustaški simbol, ovo je za mene sredstvo plaćanja u danom trenutku na određenom području. Kao što je kasnije bio dinar, pa hrvatski dinar, pa opet kuna. Kada bismo se držali njegovog narativa, Kraš i Končar bili bi simboli Komunističke partije samo zbog njihovog naziva, a danas su simboli uspješne hrvatske  proizvodnje", istaknuo je  Pavliček.

Potom je prozvao i Hrvoja Klasića jer je kazao "da je kuna ustaška valuta i da Hrvatska nema poveznice s kunom kao životinjom".

"Isti Klasić zaboravlja da je od 1496. na grbu Kraljevine Slavonije kuna. U 12. i 13. stoljeću plaćalo se kovanicama s likom kune, porez se zvao kunovina. Jedino sam siguran da Puhovski i Klasić vole što više tih 'ustaških' simbola imati u novčaniku", kazao je Pavliček te dodao da Hrvatska uopće ne bi trebala mijenjati valutu jer nije spremna za eurozonu, jer je po svim pokazateljima na samom dnu Europske unije.

Izvor: bkk/Direktno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: bkk/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.