VIDEO Počelo okupljanje u Okučanima povodom 26. obljetnice oslobađanja zapadne Slavonije

01.05.2021. 08:43:00

Program obilježavanja počinje u 8.55 sati čitanjem imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO "Bljesak"

U Okučanima je nešto iza 8 sati počelo okupljanje povodom obilježavanja vojno-redarstvene akcije "Bljesak" kojom je prije 26. godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

VIDEO Obilježavanje vojno-redarstvene akcije "Bljesak"

Program obilježavanja počinje u 8.55 sati kod spomen-obilježja "Kocka vedrine“ kada je predviđeno čitanje imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO "Bljesak", a kadeti MORH-a i MUP-a položit će ruže na kocke spomen-obilježja.

Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava. Protokol sukcesivnog polaganja vijenaca počinje u 9 sati s razmacima od 30 minuta.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike RH Zoran Milanović s izaslanstvom položit će vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika u 9.30 sati. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će izaslanstvo Hrvatskog sabora i položiti vijenac u 10 sati. Predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom položit će vijenac u 10.30 sati.

"Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Izvor: Vecernji.hr/PDN/Foto:Vedran Balen

Izvorni autor: Vedran Balen/Hina

Autor: