VIDEO 'Tu noć smo ostvarili prvi kontakt s četnicima. Jedna zolja je zatajila...'

09.10.2019. 15:50:00

Razbivši obranu artiljerijom i oklopom, uz zračnu potporu, neprijateljske snage dolaze do Starog Grabovca, pred samu Novsku i probijaju se autoputom

Nakon što su se grupirale snage Banjalučkog korpusa, uz ostale dovedene snage, početkom listopada je krenuo najteži napad na pravcu Okučani - Novska. Cilj ovih snaga je bio proboj prema Kutini, staviti Sisak u okruženje, spojiti se sa snagama iz Petrinje i produžiti u pravcu Zagreba, gdje su ih čekale neprijateljske vojarne.

Razbivši obranu artiljerijom i oklopom, uz zračnu potporu, neprijateljske snage dolaze do Starog Grabovca, pred samu Novsku i probijaju se autoputom. Situaciju je dodatno otežala okolnost zračnog napada na centar veze i zapovjedništvo u Novskoj koje biva potpuno uništeno. Ostavši bez sustava veze i zapovjedne koordinacije, dolazi do potpunog rasula u obrani koja se raspala. U takvoj situaciji, pripadnici 1. gbr ulaze u Novsku i na poziciju motela na autoputu gdje improviziraju obranu i zaustavljaju neprijateljski prodor. Konsolidiravši obranu, na područje Novske dolazi cijela 1. gbr , prvi tenkovi, topničke bitnice i ustrojava se nova zapovjedna struktura, obrana se učvršćuje i vrlo skoro počinju planiranja prvih oslobodilačkih operacija.

POGLEDAJTE VIDEO NA OVOM LINKU

Izvor: Vecernji.hr/Studio 23/Foto:screenshot

Autor: