VIDEO Visoki međunarodni predstavnik u BiH: U Srebrenici je 1995. počinjen genocid! Ništa i nitko ne može promijeniti tu činjenicu

06.11.2019. 09:21:00

Osudio srpske vlasti u BiH da negiraju genocid u Srebrenici i veličaju ratne zločince te da potiču na separatizam...

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko upozorio je danas u Vijeću sigurnosti UN-a da u toj zemlji čak trinaest mjeseci nakon izbora nije utemeljena državna vlast i osudio srpske vlasti u BiH da negiraju genocid u Srebrenici i veličaju ratne zločince te da potiču na separatizam…

Tvrdi da sve tri strane provode destabilizirajuću retoriku

Podnoseći redovito polugodišnje izvješće o stanju provedbe mira u BiH, austrijski diplomat je rekao kako je vlast u blokadi jer nije izabran novi saziv ministarskog vijeća i jer državni parlament nije počeo s radom.

“To znači da se ne mogu usvajati novi zakoni, uključujući i proračun na državnoj razini, što uvelike onemogućuje da se zemlja učinkovito nosi s aktualnim problemima, kao što je migrantska kriza”, rekao je Inzko pred veleposlanicima zemalja članica VS-a.

Upozorio je i kako se nastavila destabilizirajuća retorika.

“Neki politički lideri iz Republike Srpske i dalje daju izjave kojima izražavaju separatističke tendencije ili pak predviđaju raspad BiH, dok neki hrvatski predstavnici traže teritorijalnu reorganizaciju zemlje. Istodobno, najveća bošnjačka stranka opet je usvojila stranačku platformu koja zagovara Republiku BiH, što nije bilo konstruktivno”, rekao je Inzko.

Nitko i ništa ne može promijeniti tu činjenicu!

Prema Inzku, veličanje osuđenih ratnih zločinaca otežava mogućnost postizanja trajnog pomirenja među narodima.

Posebno je osudio revizionizam i otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, potvrđenog presudama međunarodnih i domaćih sudova.

U Srebrenici je 1995. počinjen genocid! Ništa i nitko ne može promijeniti tu činjenicu, istaknuo je Inzko.

Visoki predstavnik se dotaknuo i nedavne presude Ustavnog suda BiH o Mostaru i presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” o pravima manjina koja ni nakon deset godina nije provedena.

Inzko je pozvao domaće političare da nadiđu međusobne podjele i osiguraju napredak zemlje na europskom putu, a od međunarodne zajednice očekuje nastavak angažmana kako bi ispunila obećanje o boljoj budućnosti za građane BiH.H

Izvor: JL/Braniteljski-portal.com/PDN

Izvorni autor: G.S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.