VISOKE TENZIJE Kosovo zahtijeva da Srbija povuče vojsku s granice: ‘Spremni smo štititi svoj teritorijalni integritet‘

01.10.2023. 08:08:00

NATO savez, koji i dalje ima 4500 vojnika na Kosovu, priopćio je kako je odobrio dodatne snage zbog najnovije situacije

Kosovo je u subotu zatražilo od Srbije da povuče vojsku s njihove zajedničke granice, rekavši da je spremno štititi svoj teritorijalni integritet.

Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošle nedjelje kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba koji su upali u kosovsko selo Banjska i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru. Ubijena su tri napadača i jedan policajac.

Taj je incident izazvao zabrinutost međunarodne zajednice zbog stabilnosti na Kosovu.

"Pozivamo predsjednika Vučića i srpske institucije da odmah povuku svu vojsku s granice s Kosovom", priopćila je kosovska vlada.

"Raspoređivanje srpske vojske duž granice s Kosovom novi je korak Srbije u ugrožavanju teritorijalnog integriteta naše zemlje".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je Financial Timesu da nema namjeru narediti svojim snagama da prijeđu granicu s Kosovom jer bi eskalacija sukoba naštetila aspiracijama Beograda da se pridruži Europskoj uniji.

Sjedinjene Države u petak su izvijestile da prate zabrinjavajuće raspoređivanje srpske vojske duž granice s Kosovom što destabilizira regiju.

"Kosovo, u koordinaciji s međunarodnim partnerima, odlučnije je nego ikad da zaštiti svoj teritorijalni integritet", rekla je prištinska vlada.

"Vlada Republike Kosovo je u stalnom kontaktu s SAD-om i zemljama Europske unije po pitanju ozbiljnih prijetnji Srbije", dodala je.

NATO savez, koji i dalje ima 4500 vojnika na Kosovu, priopćio je u petak da je "odobrio dodatne snage" zbog najnovije situacije.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.