Vlada Andreja Plenkovića dobila povjerenje u Saboru

24.07.2020. 05:33:00

Izglasana je 15. hrvatska Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem. Za novu Vladu glasalo je 76 zastupnika.

Vlada Andreja Plenkovića dobila je povjerenje u Saboru. Plenković se ranije obratio u Saboru nakon što su klubovi zastupnika iznijeli završne riječi o programu nove Vlade i 16 ministara. Rasprava je trajala od prijepodneva. Za drugu Plenkovićevu Vladu glasovalo je 76 zastupnika od ukupno 151, protiv je bilo 59, suzdržanih nije bilo.

Nakon što su dobili povjerenje Sabora, predsjednik i članovi Vlade svečano su prisegnuli da će svoje dužnosti obnašati savjesno i časno, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Plenković se zahvalio onima koji su mu izrazili potporu, ali i onima koji su izrazili kritiku. Rekao je i da je Vlada u prošlom mandatu radila na tome da ne dođe do njene destabilizacije.

Istaknuo je da je stvorena većina s kojom će provesti program oko kojeg su se usuglasili.

Priznao je da ga je iznenadilo što nitko od vođa oporbe nije pristao na njegov poziv na sastanak. Kazao je među ostalim da će biti otvoreniji za oporbene prijedloge. Nakon toga su uslijedile replike zastupnika, a Plenković im je odgovarao.

Nakon izjašnjavanja klubova zastupnika uslijedila je pojedinačna rasprava. Bilo je prijavljeno 60-ak zastupnika. Oporbeni klubovi zastupnika iznosili su zamjerke na program nove Vlade i mandatara, a vladajući su ih hvalili.

Nova Vlada ima 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava te četiri potpredsjednika. Od stjecanja neovisnosti prije 30 godina, Hrvatska je imala petnaest vlada i 12 premijera.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Autor: