Vlada danas utvrđuje kojim javnim službama se režu plaće i koliko

14.04.2020. 11:20:00

U Vladi će se danas precizirati set mjera usmjerenih prema smanjenju proračunskih izdataka u državnom i javnom sektoru koji idu na plaće i druga primanja zaposlenih, piše u utorak Jutarnji list

Na prošlotjednom neformalnom sastanku Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) premijer Andrej Plenković pozvao je sindikate i poslodavce na solidarnost u krizi u koju smo ušli zbog pandemije koronavirusa, navodi dnevnik.

Govori se o smanjenju plaća državnim službenicima i namještenicima koje bi mogle ići do 20 posto, neisplati dodataka na plaće koje su prosvjetni djelatnici izborili u štrajku, ali i rezanju plaća dužnosnicima na nacionalnoj i lokalnim razinama.

Govori se i o tome da bi službe koje su na prvoj crti obrane od koronavirusa, a riječ je o zdravstvenim djelatnicima, policiji, vatrogascima, bile izuzete iz rezanja prihoda. No, kome bi se, i u kojim iznosima, trebalo rezati, definirat će se danas na sastanku ministra financija Zdravka Marića, gospodarstva Darka Horvata, rada Josipa Aladrovića, uprave Ivana Malenice te još nekih s premijerom Andrejem Plenkovićem i predstojnikom Ureda predsjednika Vlade, Zvonimirom Frkom Petešićam.

Na prošlotjednom sastanku GSV-a pokazalo se da neće biti lako dogovoriti se sa sindikatima, no u Vladi kažu da će učiniti sve kako bi se sporazumno išlo u rezanja.

Ona su nužna zbog smanjenja proračunskih prihoda uvjetovanih padom gospodarskih aktivnosti i propasti turističke sezone koja čini oko 18 posto BDP-a te istodobnim izdacima za održavanje realnog sektora na životu, donosi Jutarnji list.

Izvor: tportal.hr/Foto:Robert Anić

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.