Vlada o Tehničkom dogovoru između MORH-a i Ministarstva obrane Mađarske

25.05.2023. 20:28:00

Tehnički dogovor vezan je uz doprinos aktivnostima NATO-a koje se provode radi jačanja postava odvraćanja i obrane uslijed agresije Rusije na Ukrajinu, poručio je Banožić

Vlada Republike Hrvatske je na 220. sjednici održanoj u četvrtak 25. svibnja 2023. godine donijela Zaključak u vezi s Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane Mađarske i Ministarstva obrane Republike Hrvatske o pružanju potpore države domaćina u okviru aktivnosti ojačane budućnosti NATO-a u Mađarskoj kao i Plan protuminskog djelovanja za 2023. godinu.

Ministar Banožić je izvijestio kako je Tehnički dogovor vezan uz doprinos aktivnostima NATO-a koje se provode radi jačanja stavova odvraćanja i obrane uslijed agresije Rusije na Ukrajinu.

“ U aktivnost ojačane budnosti u Mađarskoj u srpnju prošle godine upućen je prvi kontingent Hrvatske vojske. Trenutačno se u Mađarskoj u drugom kontingentu nalazi 66 naših pripadnika. Upravo zato je Ministarstvo obrane potpisalo Tehnički dogovor s Ministarstvom obrane Mađarske kako bi se omogućila logistička potpora snagama koje upućujemo u ovu aktivnost ojačane budućnosti ”, kazao je ministar Banožić .

Tehnički dogovor omogućuje pružanje pomoći država domaćina savezničkim snagama koje se nalaze na njezinu teritoriju.

Navedeni tehnički dogovor je u ime Ministarstva obrane potpisao 27. veljače 2023. u Monsu naš vojni predstavnik u Nacionalnom vojnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Savezničkom zapovjedništvu za operacije.

Osim Zaključka o Tehničkom dogovoru, ministar Banožić iznio je i prijedlog Plana protuminskog djelovanja za 2023. godinu.

“ Posebni dio ovoga Plana je Plan razminiranja vojnih lokacija i građevina za 2023. godinu koji provodi Inženjerijska pukovnija Hrvatske kopnene vojske “, rekao je Banožić te dodao kako je planirana i provedena zadaća razminiranja u vojnim lokacijama, koja uključuje i zadaće tehničkog izvida, površine od oko 495 000 m 2  minski sumnjivog prostora.

Provedba zadaća je na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, vojnom poligonu “33. inženjerijske brigade Hrvatske vojske“ u Cerovcu iu vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem.

Financijska sredstva za provedbu Plana razminiranja vojnih lokacija i građevina za 2023. osigurana su u Državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane u iznosu od oko 623 tisuće eura.

Izvor: crodex.net/Foto: Vlada RH

Izvorni autor: Dino Stanković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.