VLADA SRBIJE RAZMATRA ŽELJU BRANITELJA DA POSJETE LOGORE ZA HRVATE

20.01.2021. 09:40:00

Prošle godine, nakon Vojno-redarstvene operacije Oluja, predstavnici Srpskog narodnog vijeća i predstavnici Vlade Republike Hrvatske zajedno su odali počast ubijenim srpskim civilima tijekom hrvatskog osloboditeljskog Domovinskog rata, odnosno velikosrpske agresije.

Međutim, hrvatski branitelji već godinama žele posjetiti i neke od srpskih logora u Republici Srbiji (Stajičevo, Begejci, Aleksinac, Sremska Mitrovica, Beograd, Niš…), gdje su bili mučeni, pa i ubijani hrvatski branitelji i civili, čak i djeca i stariji ljudi, osobito nakon okupacije Vukovara.

Tim povodom, još krajem kolovoza prošle godine Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91., u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, i u dogovoru s Danijelom Rehakom, predsjednikom Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, počela se pismeno obraćati Vladi i predsjedniku Republike Srbije, sa molbom da se omogući i predstavnicima hrvatskih branitelja da posjete barem neka od  ovih mjesta i da tamo   dostojanstveno odaju počast stradalim Hrvatima, sve s ciljem – Da se ne zaboravi.

UHBDR91., odnosno njezin predsjednik Mladen Pavković, prije nekoliko mjeseci primio je odgovor iz  Ureda predsjednika RS Aleksandra Vučića da se njihova zamolba „razmatra“. No, nakon ponovnih upita, kao primjerice „dokle će raspravljati“ napokon je stigao na adresu Mladena Pavkovića obećavajući odgovor.

Generalni sekretar predsjednika Republike Srbije Suzana Paunović odgovorila je:

„ Poštovani gospodine Pavkoviću, u želji da pomognemo na bilo koji način, obaveštavamo Vas da smo Vaš zahtev prosledili Vladi Republike Srbije, sa molbom da nadležne službe sagledaju navode, kao i da o tome budete obavešteni pismeni putem u zakonskom roku.“

Dakle, ipak se kreće.

Ako se bez problema odaje počast srpskim civilima pa čak i vojnicima okupatorske vojske  u Hrvatskoj, zašto i zbog čega se to isto na isti ili sličan način ne bi moglo učiniti za stradale Hrvate „tamo daleko“, tj. u Srbiji – pita se Pavković i čeka što će odlučiti Vlada Republike Srbije. T

Izvor: Tjedno.hr/Foto:tjedno.hr

Izvorni autor: Mladen Pavković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.