Vladimir Putin pripremio odgovor na sankcije sa Zapada

23.05.2024. 17:11:00

NOVA UREDBA

Novom uredbom Vladimira Putina bit će popisana američka imovina podložna zapljeni.

Rusija će evidentirati američku imovinu, uključujući vrijednosne papire, koja bi se mogla koristiti kao kompenzacija za ruske gubitke zbog zamrznute ruske imovine u Sjedinjenim Državama, prema uredbi koju je u četvrtak potpisao predsjednik Vladimir Putin, piše Dnevnik.hr.

Pregovarači G7 tjednima raspravljaju o tome kako najbolje iskoristiti oko 300 milijardi dolara vrijedne ruske imovine, u različitim glavnim svjetskim valutama i državnim obveznicama, zamrznutih ubrzo nakon što je Moskva napala Ukrajinu u veljači 2022.

U uredbi donesenoj u četvrtak popisani su vrijednosni papiri, nekretnine, pokretna imovina i imovinska prava od imovine u vlasništvu SAD-a koja podliježe zapljeni.

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev prošlog je mjeseca priznao da je u Rusiji zanemariva količina američke državne imovine i da bi bilo kakav odgovor Rusije bio asimetričan, što znači da bi se više odnosio na imovinu privatnih osoba.

Imovina brojnih stranih ulagača u Rusiju, uključujući fizičke osobe i velike američke investicijske fondove, drži se na posebnim računima "tipa C" koje je Rusija uvela nedugo nakon što je poslala vojsku u Ukrajinu, a potom pogođena nizom zapadnih sankcija u veljači 2022. godine.

Novac na tim računima ne može se prenijeti iz Rusije bez dopuštenja ruskih vlasti.

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:arhiva/PDN

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.