Vlado Hodalj - Hrvatski branitelj 1946. - 2021.

02.07.2021. 06:15:00

U dubokoj boli javljamo svim prijateljima i poznanicima tužnu vijest da je naš voljeni suprug, otac, svekar, ujak, stric, tetak i šogor
VLADO HODALJ
brigadni general
preminuo u utorak 29. VI. 2021. u 75. godini života, nakon kratke i teške bolesti.
Ispraćaj našeg predragog Vlade bit će u petak 2. VII. 2021. u 14 sati u zagrebačkom krematoriju na Mirogoju.
Neka mu je laka Hrvatska zemlja!
Ožalošćeni: supruga Lidija, sinovi Nikola i Marko, snahe Iva i Maja, sestra Jana te ostala tugujuća rodbina

Na službenim stranicama grada Siska objavljeno je:

Nakon kratke i teške bolesti noćas je preminuo Vlado Hodalj, umirovljeni brigadni general Hrvatske vojske i ratni zapovjednik 120. brigade Hrvatske vojske. Rođen je 1. ožujka 1947. godine u Slani pokraj Gline. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu i Beogradu, a gimnaziju u Beogradu i Petrinji. U Beogradu je diplomirao na Vojnoj akademiji i Komandno-štabnoj akademiji. U kolovozu 1991. godine napušta JNA i aktivno se uključuje u obranu Republike Hrvatske.

Od 1991. do 1992. godine bio je zapovjednik obrane grada Siska kao posebne operativno-taktičke grupacije u sastavu OG za Sisak i Baniju.  Bio je prvi zapovjednik 120. brigade HV-a ”Ban Toma Bakač” koja je osnovana 1. rujna 1991. godine. Počela je borbeno djelovati u Mošćenici i Selima pod vodstvom Vlade Hodalja i ostaje aktivna do 1. travnja 1993. godine.

Na Hrvatskom vojnom učilištu od 1993. do 1996.godine bio je načelnik Katedre strategije i operative.

Autor  je  i  nositelj  predavanja  „VRO  Oluja“,  „Sisak  u Domovinskom  ratu“  koje  je  izlagao  za  polaznike  Hrvatskog  vojnog  učilišta,  nastavnike povijesti u srednjim školama te za građane Siska povodom Dana Grada. Angažiran je bio i  kao suradnik u izradi znanstvenih projekata „Hrvatska vojska 2000, nacionalna sigurnost, oružane snage i demokracija“ (Zagreb, 1999.), suradnik i istraživač na projektu Vlade Republike Hrvatske „Hrvatska u 21. stoljeću-nacionalna sigurnost“ (Zagreb, 2001.), suradnik u izradi knjige „Narodna zaštita u Domovinskom ratu“ (Zagreb, 2002.) i koautor Monografije „120. brigada u Domovinskom ratu 1991.-1993. godine“. Za zasluge u Domovinskom ratu je odlikovan: Spomenicom Domovinskog rata 1990.-1992., Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinske zahvalnosti te  Medaljom Oluja.

Vlado Hodalj bio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata „120. brigade ban Toma Bakač“ Sisak.

Godine 2011. primio je nagradu Grada Siska za životno djelo za izuzetan doprinos u obrani grada Siska tijekom Domovinskog rata, za odgovornost i predanost u najzahtjevnijim borbenim zadaćama, jačanje borbenog morala i duha nepobjedivosti, te časno služenje domovini.

Dobitnik je i  “Plakete Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu“ koja mu je uručena 2020. godine u povodu obilježavanja Dana branitelja grada Siska.

Obitelji preminulog brigadnog generala i članovima Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata „120. brigade ban Toma Bakač“ Sisak, brzojav sućuti uputila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u kojem je istaknula, među ostalim, kako ćemo generala Hodalja pamtiti po časnom služenju narodu i domovini, a njegovo će djelo ostati trajno zabilježeno u sisačkom pamćenju.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.