Vojna policija i PPN ‘Ludvig Pavlović’ dobivaju priznanje, a 2022. još tri postrojbe HVO-a

03.08.2021. 11:39:00

Vojna policija i Postrojba za posebne namjene “Ludvig Pavlović” sudjelovale su u nizu pripremnih, ali i završnih operacija oslobađanja Hrvatske

Ove godine dvije postrojbe iz Hrvatskog vijeća obrane dobit će posebna priznanja na ceremoniji koju će upriličiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović u povodu obljetnice Oluje, dok će još tri postrojbe pričekati sljedeću obljetnicu, doznaje Večernji list.

Naime, kako smo već objavili, uz Vojnu policiju HVO-a, odličje će dobiti i Postrojba za posebne namjene “Ludvig Pavlović”. Ove dvije postrojbe našle su se na popisu za odličja koji su dostavili iz Generalskoga zbora. Uz njih, za odličja ove godine bili su sredinom srpnja predloženi i 66. pukovnija za izgradnju cesta, zatim Hrvatsko ratno zrakoplovstvo HVO-a Hrvatske Republike Herceg Bosne, ali i I. poskok bojna, odnosno Poskoci HVO-a.

Procedura, prije nego što predsjednik donese odluku, podrazumijeva da prijedloge razmotri posebno povjerenstvo. U pravilu, kada se to povjerenstvo usuglasi s dodjelom odličja, predsjednik samo potpiše odluku. Ovoga puta za tri kandidirane postrojbe, doznaje se, trebalo je dodatno vrijeme za provjere, a naš sugovornik navodi kako bi njihov predstavnik trebao sljedeće godine biti na kninskoj tvrđavi.

Sve postrojbe kojima je predsjednik Milanović prošle godine uručio odličja, bilo da su tri brigade HVO-a ili pak Specijalna postrojba MUP-a Herceg Bosne, sudjelovale su u vojnim operacijama koje su dovele do oslobođenja Hrvatske. Identičan je slučaj i s postrojbama koje će ta dva dana dobiti priznanje, ali i s onima koje su kandidirane za priznanja.

Zajedno s HV-om

A Vojna policija i Postrojba za posebne namjene “Ludvig Pavlović” upravo su pod tim nazivima sudjelovale u nizu pripremnih, ali i završnih operacija oslobađanja Hrvatske. Priznanje koje je namijenjeno za Vojnu policiju obuhvatit će i niz protuterorističkih postrojba koje su djelovale u njezinu sastavu.

Konkretno, postrojbe Vojne policije HVO-a sudjelovale su u jednoj od najvažnijih operacija, “Ljeto ‘95.”, koje su nagovijestile slom Srpske Krajine i pobjedu združenih hrvatskih snaga sastavljenih od postrojbi HVO-a i Hrvatske vojske. Konkretno, postrojbe Vojne policije HVO-a u napadnim su djelovanjima bile pridodane pripadnicima 1. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske, popularnim Tigrovima i Pumama, pod čijim zapovijedanjem su bile i ostale postrojbe HVO-a u akcijama oslobađanja Glamoča, Šipova, Mrkonjić Grada, Jajca i Drvara. A bile su u pripravnosti za operaciju “Oluja”.

Identičan je slučaj s Postrojbom za posebne namjene “Ludvig Pavlović” koja je bila na najtežim bojištima, a najveći dio njezinih pripadnika su veterani koji su se borili u Hrvatskoj, a zatim postali dio HVO-a. Nakon prvotnih oslobodilačkih operacija u okviru Lipanjskih zora, krajem kolovoza 1992. postrojba dobiva naziv “Ludvig Pavlović”. Sprječava prodor srpskih snaga na Rotimlju te osvajaju područje Hodova gdje pogiba zapovjednik Božan Šimović. Od 15. listopada djeluje u Jablanici i Prozoru gdje su izbili incidenti između Bošnjaka i Hrvata.

Nakon pogibije Božana Šimovića, za zapovjednika postrojbe jednoglasno je izabran Dragan Ćurčić. Vojarna u Čapljini od tada nosi ime Božana Šimovića. Poslije ratuju oko Bugojna, Viteza, Busovače, Stoca i Mostara. U teškoj borbi na Bokševici gube četiri pripadnika, ali izvršavaju sve svoje zadatke u akcijama “Cincar” i “Zima ‘94.”. Nastavljaju svoj put na Glamoču te u posljednjim akcijama “Ljeto ‘95.” i “Maestral” oslobađaju Vitorog, Kujače, Šipovo, Bosansko Grahovo, Drvar, Jajce i posljednji Mrkonjić Grad.

Spasili Bihać

Posebno važna bila je operacija “Ljeto ‘95.” koja je prethodila Oluji u kojoj su Vojna policija i Postrojba za posebne namjene “Ludvig Pavlović” imale posebnu ulogu. Tada se sva energija usmjerila prema Glamoču i Grahovu, koji su bili strateški važni za dovođenje Krajine i Knina u okruženje.

Četvrtog dana napadnih operacija Glamoč je stavljen u poluokruženje nakon osvajanja Ćoslija u blizini Glamoča, a snage HVO-a su, nakon ovladavanja Koričine i Kujače, Glamoču prišle s južne strane. Istodobno, 1. hrvatski gardijski zbor porazio je neprijatelja na Staretini.

Petog dana operacije potkraj srpnja 1995. godine hrvatske su snage ušle u Glamoč i nastavile s potiskivanjem neprijatelja. Osvajanjem Grahova napravljen je ključni iskorak s bh. strane, a ovom operacijom spašen je Bihać od pada. Upravo je tu ulogu postrojbi HVO-a prepoznao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.