VOJNI EKSPERT ‘Da, poplava je katastrofa za ljude, ali za ukrajinsku vojsku to je dar s neba. Rat tek kreće‘

08.06.2023. 16:44:00

‘Miniranje brane za nikoga u Ukrajini nije bilo iznenađenje, svi su znali da će se dogoditi‘

Vojni analitičar Sky Newsa Sean Bell dao je zanimljivu i nešto drugačiju perspektivu vezanu uz događaje nakon miniranja goleme brane na Dnjipru i velike poplave u južnoj Ukrajini. Podsjetimo, brana Nova Kahovka razorena je u noći s ponedjeljka na utorak, a prema svim procjenama, raznijeli su je Rusi.

Puknuće brane uzrokovalo je velike poplave i evakuaciju nekoliko tisuća ljudi.

- Na prvi pogled, Ukrajina nije dobila ništa od ove katastrofe, a Rusija je s druge strane dobila prirodnu branu u slučaju ukrajinske protuofenzive - započeo je svoju analizu Bell.

- Međutim, sve će se promijeniti kada se voda povuče, bit će to idealan teren za napad. Uostalom, miniranje brane za nikoga u Ukrajini nije bilo pretjerano iznenađenje, svi su znali da će se prije ili kasnije to dogoditi. O tome se priča od početka rata. Rusi su odigrali taj potez koji će im sada koristiti, ali nakon nekoliko tjedana sve će se promijeniti. Zapravo su pripremili teren Ukrajincima za protuofenzivu. Da, svjestan sam da je ovo velika katastrofa za ljudi i Ukrajinu općenito, ali za samu vojsku to nije nimalo loše. Voda će se povući, teren će se osušiti i vrlo brzo bi se moglo dogoditi da ta južna fronta nakon dužeg vremena ‘oživi‘.

Bell također vjeruje da su ukrajinski planovi o protuofenzivi ušli u drugu fazi i da se trenutačno testira snaga ruske vojske na prvim linijama.

- Prva faza je udar na rusku logistiku, druga faza je testiranje, a treća faza će, naravno biti, juriš. Pazite, fronta je duga 1200 kilometara, da Rusi uzduž cijele linije rasporede vojsku, to bi značilo da bi jedan vojnik pokrivao šest metara. To je tanko...

Bell kaže da pravi rat tek sada dolazi.

- Ukrajina je svjesna da Rusi imaju rezervi koje će upotrijebiti svaki put kada se negdje probiju linije. Zato ne žure...

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.